KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Oroszország a deviza árfolyamokat is függetlenítené a dollártól

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Moszkva keresi a módját annak, hogy a külföldi partnerekkel történő elszámolások devizaárfolyamait függetlenítse a dollártól – jelentette szombaton az RBK című lap, pénzpiaci és kormányzati forrásokra hivatkozva.

Oroszország fokozta erőfeszítéseit a nemzetközi elszámolások nemzeti valutára történő átváltására, miután az év elején több nyugati ország szankciókat vezetett be az ország ellen az ukrajnai konfliktussal összefüggésben. Mivel a szankciók veszélyeztették Oroszország euróban és dollárban lebonyolított tranzakcióit, ezeket a valutákat kompromittáltnak nyilvánították.

A helyi valuták határokon átnyúló kereskedelmében használt árfolyamot azonban továbbra is a dolláron keresztül számítják ki. Például a rubel-tenge árfolyam meghatározásakor a kazah valuta árfolyamát a dolláron keresztül számítják ki, hogy meghatározzák egy tenge rubelárfolyamát, és fordítva.

Az RBK forrásai szerint az orosz központi bank és a pénzügyminisztérium most a bankokkal közösen dolgozik egy olyan mechanizmuson, amely lehetővé tenné, hogy Oroszország a külföldi szerződések árát olyan új mutatók segítségével állapítsa meg, amelyek nem veszik figyelembe a dollár árfolyamát.

Ennek egyik módja egy olyan valutakosár létrehozása, amelyet feltehetően egymáshoz kötnének. Egy másik lehetőség egy új fizetési egység bevezetése a külkereskedelmi szerződésekhez, amelynek értékét olyan árucikkekhez kötnék, mint az arany és más nemesfémek. Ebben az esetben az árfolyama ezeknek az árucikkeknek a világpiaci átlagárától függne.

A harmadik lehetőség, amely szóba jöhet, az, hogy a nemzeti valutákat egyszerűen az aranyhoz vagy az olajhoz kötnék. Ez azonban szintén problémás lehet, mivel mind az olajat, mind az aranyat dollárban árazzák.

Egy forrás az RBK-nak elmondta, hogy a külkereskedelmi szerződésekben az árfolyamot a dollár helyett a kínai jüannal lehetne kiszámítani, mivel Kína nem állt a Nyugat oldalára az Oroszország elleni szankcióháborúban. A jüan azonban nem szabadon átváltható valuta, és a mechanizmus bevezetéséhez Peking beleegyezésére lenne szükség.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: A véleménykülönbségek ellenére a V4-nek van értelme

Orosz Hírek

Kiemelt kép: Global Look Press 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük