KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz katonai szóvivő: az ukrán tüzérség nem állt le a tűzszünet kihirdetése után

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán tüzérség nem állt le az Oroszország által egyoldalúan kihirdetett fegyvernyugvás életbe lépését követően – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője pénteken.

„Annak ellenére, hogy az orosz hadseregcsoport ma, január 6-án, moszkvai idő szerint 12 órától betartotta a tűzszünetet, a kijevi rezsim folytatta a lakott területek és az orosz csapatok állásainak lövését” – jelentette ki a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön egyoldalúan 36 órás tűzszünetet rendelt el a fronton az ortodox húsvét alkalmából, amelynek betartására az ukrán felet is felhívta. Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a fegyvernyugvást elutasította.

Az orosz katonai szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők Liman irányában, a Luhanszki Népköztársaságban lévő Belohorivka település közelében és a Zaporizzsja megyei Novopavlivka környékén nyitottak tüzet a Moszkva által meghirdetett fegyvernyugvás életbe lépése urán. Közölte, hogy az ukrán tüzelőállásokat az orosz megtorló tűz elfojtotta. A helyi hatóságok szerint az ukrán hadsereg a tűzszünet életbe lépését követően három alkalommal is lőtte Donyeck lakónegyedeit.

A Konasenkov által ismertetett pénteki hadijelentés szerint a tűzszünet életbe lépését megelőző napon Donyeck irányában folytatódott az orosz offenzíva, amelynek következtében mintegy nyolcvan ukrán katona esett el és sebesült meg, két harckocsi, három gyalogsági harcjármű és öt egyéb jármű pedig megsemmisült. A tábornok azt mondta, hogy Kupjanszk irányában az ukrán fegyveres erők több mint negyven katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet, Liman irányban több mint hatvan katonát – köztük három diverzáns- és felderítő csoport tagjait -, három páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint félszáz katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és három kisteherautót veszítettek.

Ez is érdekelheti:  Putyin az eurázsiai biztonsági rendszerről – Kínai válasz

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a jelentés értelmében 65 tüzérségi állásra, valamint 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, eltalálva egyebek között az ukrán 95. ejtőernyős rohamdandár parancsnokságát Liman közelében, három lőszerraktárt, egy Sz-300-as légvédelmi rakétaindítót és a radarját, egy D-20-as löveget, egy amerikai gyártmányú M-777-es tarackot, valamint egy AN/TPQ-36 és AN/TPQ-50 típusú ellentűzradart.

Az orosz légierő vadászgépe lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, a légvédelem pedig öt drónt és nyolc amerikai gyártmányú HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 360 repülőgépet, 199 helikoptert, 2839 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7437 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 971 sorozatvetőt, 3783 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7951 speciális katonai járművet semmisítettek meg. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Kiemelt kép: Ukrán katonák egy M777 tarackból lőnek Kelet-Ukrajnában, 2022. november 23-án. © Anatolij Stepanov / AFP 

Kapcsolódó:

Ortodox karácsony – orosz tűzszünet, ukrán elutasítás

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük