KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orosz elektronikai zavarórendszert mutattak be a Balti-tengeren

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország elektronikai eszközökkel zavarja a NATO globális helymeghatározó rendszerét (GPS) a Balti térségben – tudatta a lengyel hadsereg volt parancsnoka, Waldemar Skrzypczak tábornok hétfőn.

„Tehetetlenek vagyunk, nem tudjuk, mit tegyünk”

– mondta.

A GPS zavarása miatt akadozik a légi közlekedés Észtországban, Lettországban, Litvániában és Finnországban.

Május 8-án az észt külügyminisztériumba kérették Oroszország tallinni ügyvivőjét, és számon kérték a GPS zavarását. Mint tudatták, emiatt április 29-május 31. között kénytelenek szüneteltetni a légi forgalmat Helsinki és Tartu között.

A semlegességét feladó, NATO-hoz csatlakozott Finnország, továbbá a Balti köztársaságok és Lengyelország rendkívül ellenségesen viszonyulnak Oroszországhoz, és minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek, hogy Ukrajna katonai vereséget mérhessen az oroszokra. Élharcosai annak, hogy a NATO adjon támadó fegyvereket, köztük repülőgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat Kijevnek. Lengyelország legutóbb készségét nyilvánította az ukrajnai légtér védelmére, és atomfegyverek befogadására is. Noha Oroszország jelezte, hogy provokatív magatartásuk felett nem fog napirendre térni, eddig tartózkodott az ellenakciótól.

Megfigyelők szerint az elektronikai zavarótechnika bevetése gondolkodóba ejtheti a NATO-t a nukleáris fegyverek hordozására is képes F-16 amerikai repülőgépek és GPS irányítású siklóbombák ukrajnai bevetését illetően.

A GPS-t az amerikaiak fejlesztették ki elsődlegesen katonai célokra. A rendszer alapját a Föld körül kb. 20 ezer méter magasságban keringő 24 műhold képezi.

Az orosz elektronikai zavarás bemutatását szakértők figyelmeztető megelőző akciónak tartják, és feltételezik, hogy az orosz elektronikai arzenálnak legfeljebb apró részét képezi.

 

Moszkva, 2024. május 13. hétfő (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen: NATO vadászgépek / illusztráció / Fotó: politnavigator.net

Ez is érdekelheti:  Ukrán mozgósítás, Zelenszkij katonai juntát vezet, az oroszok meg közben teszik a dolgukat

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük