KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Óriási fordulat: Bassár el-Aszad szíriai elnököt meleg fogadtatásban részesítették Szaúd-Arábiában

Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön Szaúd-Arábiába érkezett, hogy több mint egy évtized után először vegyen részt az Arab Liga csúcstalálkozóján. Az Arab Liga 2011-ben a szíriai konfliktus miatt felfüggesztette Szíria tagságát. Aszad csütörtökön éppen abba az országba érkezett, amely annak idején kiemelten támogatta a szíriai állam elleni és az elnök megbuktatását célzó szalafista felkelést.

Az elmúlt években azonban több arab ország is arra összpontosított, hogy újra felvegye a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával. Különösen Szaúd-Arábia játszott kulcsszerepet abban, hogy Szíria visszatérjen az Arab Ligába, és most 2023 májusában egy olyan találkozót rendez, amelyen ezt a kérdést más arab államokkal együtt vitatja meg.

Az Irán és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok Kína közvetítésével történt normalizálása óta a Közel-Keleten egyértelmű hatalmi eltolódás tapasztalható a Nyugat rovására. Szaúd-Arábia a Teherán szövetségesének számító Szíriával való kapcsolatok normalizálásáért cserébe a szomszédos Jemenben a de-eszkalációt segíti elő, ahol Irán a Huthi mozgalmat támogatja.

A Nyugatnak most nagy aggodalommal kell figyeli a közel-keleti geopolitikai kapcsolatok átrendeződését, éppen saját jelentőségének csökkenése miatt. Szíria visszatérése az Arab Ligába komoly visszaesést jelent, különösen az USA-nak a térségben eddig betöltött szerepére vonatkozóan. Miközben az USA az utóbbi időben többször is figyelmeztette szövetségeseit és nemzetközi partnereit a Szíriával való kapcsolatok normalizálásától, a The Cradle információi szerint maga Washington képviselői állítólag titokban tárgyalásokat folytattak Szíriával Ománban. Ez jól mutatja, hogy az USA kétségbeesetten keresi a lehetőségét annak, hogy visszaszerezze egyre csökkenő befolyását, és mentse, ami még menthető.

Az Izraellel kötött Irán-ellenes szövetség, amelyet az Egyesült Államok támogat, most egyre inkább veszít erejéből. Irán jelenleg abban a kényelmes helyzetben van, hogy egyszerre de-eszkalálja a konfrontációt az Arab-öböl menti államokkal, és ugyanakkor többoldalú frontot nyit Izrael ellen.

Ez is érdekelheti:  „Börtönbe kellene mennie, nem pedig az Európai Bizottságba” – kőkeményen beleállt a lengyel EP-képviselő Ursula von der Leyenbe

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Mekka helyettes emírje, Badr bin Szultán bin Abdulaziz herceg Bassár el-Aszad szíriai elnököt fogadja Dzsiddában, az Arab Liga csúcstalálkozójának előestéjén (a szíriai elnökség Facebook-oldaláról 2023. május 18-án) / AFP © Stringer

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük