KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán haláláról elmélkedett Simor András egy izraeli lapnak

A Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer.

Hosszú interjút adott Simor András közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke az izraeli gazdasági portálnak, a héber nyelvű Calcalistnek az „Orbán-rendszerről”.

A magát „politikailag liberálisnak, gazdasági értelemben konzervatívnak” tartó közgazdász szerint a forint euróhoz viszonyított értéke a felére zuhant, a termelékenység alacsony, az innováció haldoklik, a gazdasági fejlődés megállt, az infláció uniós rekordértéken áll. Simor szerint Orbán Viktor a felelős mindezért, aki szerinte az alacsonyan tartott kamatokkal, fedezet nélküli kormányzati pénzszórással alapozta meg a jelenlegi válságot.

„Nem a cégek, hanem a fiatalok emigrálnak, a barátaim közül én vagyok az egyedüli, akinek a gyerekei Magyarországon élnek. Ez nagyon rossz az országnak, és ezen belül a munkaerőpiacnak”

– mondja Simor.

Simor elismerte, hogy a magyar gazdaságnak vannak pozitív mutatói, például GDP-növekedés, az export vagy az alacsony munkanélküliségi ráta, de szerinte emögött „baljós jelenségek” lapulnak meg: a rekordszintű korrupció, a munkavállalók jogvesztettsége, az oktatás és az egészségügy lezüllése.

A NER legitimációjának kulcsát Simor abban látja, hogy a rendszerváltás után a magyarokat egyedül a jólétük érdekelte, ezért keveseket érdekelt a jogállam pilléreinek lebontása. Simor szerint a magyarokra jellemző az individualizmus, a szolidaritás hiánya, ezért is működhet évek óta az Orbán-rendszer „oszd meg és uralkodj”-elven alapuló stratégiája. Amikor ugyanis egyes kisebbségek, társadalmi csoportok a hatalom célkeresztjébe kerülnek, akkor kevesen állnak melléjük, hangsúlyozza.

Orbán szerinte „totális kontrollt” gyakorol Magyarország felett, és Simor úgy véli, hogy még ha az ellenzék meg is nyerné a parlamenti választást, az eredményt akkor is elcsalná a rendszer.

A közgazdász szerint a rendszert csak egy „nagy katasztrófa” tudná megingatni,

netán Orbán halála – hasonlóan az évtizedeken át kormányzó spanyolországi Francisco Francóhoz vagy a portugál António de Oliveira Salazarhoz, mondta Simor.

Ez is érdekelheti:  Felháborító: Szavazás indult arról, mikor lőnek rá Orbán Viktorra

Az újságíró azon felvetésére, hogy mindkét említett vezető diktátor volt, aki egy „korrupt és kegyetlen” rezsimet vezetett, Simor a rendszer erőszakosságának kérdését mellőzve, kitérő módon válaszolt.

(via Telex, Mandiner)

 

Még 2012-ben intézte az alábbi kérdéseket Simor Andráshoz Lévay Atilla, a Magyar Justitia Bizottság tagja:

Nyílt levél a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Simor Andrásnak! 

Igen tisztelt Simor András!

Az alábbi, eredetileg 2002-ben megfogalmazott és az óta önnek is többször elküldött kérdésekre eddig nem válaszolt.

Korábban volt-e vagy, akár ma is van-e családtagjain vagy strómanokon keresztül érdekeltsége ciprusi, vagy egyéb “adóparadicsomokban” működtetett u. n. “off-shore” cégekben?

IGEN VAGY NEM!

Egyetért-e avval, hogy az adóparadicsomokban “elbújtatott” “off-shore” cégek és titkos bankszámlák fő célja az összelopott, milliárdos vagyonok fedezése és eltitkolása Magyarországon?

IGEN VAGY NEM!

Vagyoni helyzete 1989-ben, 1999-ben 2009-ben és “most” 2011-ben?

Elképzelhető, hogy önt csak a csatolt Dürer képen látható módon lehet majd eltávolítani a Magyar Nemzeti Bank elnöki székéből és a többi, mindannyiunk közös tulajdonából milliárdos vagyont összelopó tolvajjal együtt bíróság elé állítani?

Lévay Atilla, A Magyar Justitia Bizottság tagja

Szerkesztőségünk nem tud arról, hogy érkezett volna válasz a kérdésekre.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük