Bank of America: készülünk az Egyesült Államok adósságtörlesztési csődjére

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Olaszország: A gödör mélyére került a baloldali kormány

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A világot felforgató pandémia a 2020-as év főszereplője volt. A koronavírus először Olaszországban jelent meg a kontinensen, majd pár hét, hónap leforgása alatt kíméletlenül végig söpört a félszigeten, közel hetvenötezer életet ragadva magával. A kutatók számára is zabolázatlan vírus a mai napig kegytelenül markában tartja az országot.

A politika tanácstalanul, megkésve, később pedig radikális megszorításokkal próbálta féken tartani a fertőzések terjedését.

A gyakran ellentmondásos intézkedések nem mindig hozták meg a várt eredményt, az országot viszont elindították lefelé a gazdasági lejtőn. A rendkívüli megmérettetés a Giuseppe Conte vezette baloldali kormány szétforgácsolódását és népszerűségvesztését eredményezte. A Demokrata Párt (PD), Ötcsillag Mozgalom (M5S) és a kisebb baloldali pártokból álló kormánykoalíció tagjai egymásnak feszülve próbálták érdekeiket érvényesíteni, amelyek sok esetben szöges ellentétben álltak egymással, illetve az állampolgárok érdekeivel. Az országot érintő legfontosabb problémák megvitatását, mint a bevándorlás kérdése, az európai segítségnyújtás igénybevétele éles veszekedések, gyakran agresszív zsarolások kísérték.

Az Élő Itália elnöke, Matteo Renzi volt miniszterelnök bár csupán pár százalékos népszerűségnek örvend, arctalan zsarolásaival azonban sikerült elérnie az országban élő 600 ezer illegális bevándorló jogi státuszának rendezését, valamint a Matteo Salvini volt belügyminiszter nevével fémjelzett biztonsági migrációs csomag lebontását.

Giorgia Meloni and Matteo Salvini az ország legnépszerűbb politikusai REUTERS/Remo Casilli – RC2AMH9SA7TD

Renzi még az év utolsó napjaiban is kormánybuktatással fenyegette Giuseppe Conte kormányfőt. Az évtizedek óta erőltetett homotranszfóbia törvénybe iktatásáról is több ülésszakon keresztül vitáztak, míg végül a képviselőház meg nem szavazta. Az egészségügyi vészhelyzet szorításában vergődő ország számára az elhúzódó, gyakran értelmetlen konfliktusok súlyos időveszteséget okoztak. Az igen eltérő értékrenddel és politikai célkitűzésekkel bíró kormánykoalíciónak nem sikerült megfelelő gazdaságvédelmi programot lefektetnie a pandémia által térdre kényszerített szektorok megmentésére.

Az Olasz Kereskedelmi Kamara év végi adatai szerint 390 ezer vállalkozás kényszerült bezárásra. A gombamódra felbukkanó, gyakran erőszakos megnyilvánulásokba csapó kormányellenes tüntetések érzékeltették a polgári elégedetlenséget. Az olasz parlament előtti, Piazza Montecitorion naponta vonultak fel a koronavírus által érintett szektorok főszereplői, garanciát és védelmet könyörögve a kormánytól. Elkeseredett kéréseik azonban süket fülekre lelek.

A polgároktól madártávlatban élő és gondolkodó politika képtelen volt gyakorlati megoldást kínálni a megszorult polgároknak.

Az egyedüli politikai csoport melynek elismertsége töretlenül növekedett az egészségügyi vészhelyzet alatt is, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt (FdI). Népszerősége elérte a 17 százalékot, maga mögött hagyva a kormánykoalíció tagját az Ötcsillag Mozgalmat. Ezáltal az ország harmadik legerősebb pártjává küzdötte fel magát. Giorgia Meloni az ország legelismertebb politikai főszereplője lett. A felmérések szerint az olaszok 40 százaléka a lelkes partiótába helyezi bizalmát. Továbbra is Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga az ország legerősebb pártja. Salvini volt belügyminiszter a 2020-as év legbefolyásosabb politikusa volt a világhálón. Mindkét jobboldali pártvezér az év során több alkalommal elismerte és példaértékűnek nevezte magyar kormány teljesítményét.

Magyar Nemzet

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: