KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nyugati fegyvereket semmisítettek meg Odesszában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Onyiksz precíziós rakéták semmisítettek meg egy amerikai, és európai országokból származó fegyvereket és lőszereket tároló hangárt egy Odessza közelében lévő katonai repülőtéren, amelynek a kifutópályáját is tönkretették – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnap délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán megsemmisített két ukrán Sz-300-as légvédelmi rendszert Zaporizzsja és Artemivszk település közelében, emellett csapást mért két lőszer- és üzemanyagraktárra a Zaporizzsja megyében lévő Privolne és Sevcsenko település közelében, továbbá tizenöt erődítményre valamint az élőerő- és és hadfelszerelés-koncentráció területeire. Azt mondta, hogy a csapások következtében az ukrán fegyveres erők mintegy 140 katonája és 19 páncélozott járműve semmisült meg.

A hadijelentés értelmében az orosz rakéta- és tüzérségi erők a nap folyamán 786 célpontra mértek csapást, egyebek között az élőerő- és a hadfelszerelés összpontosításának területeire, 24 harcálláspontra és három lőszerraktárra, Grusevaha közelében. Konasenkov szerint ezek az erők kétszáz főnyi személyi állományt, egy több rakéta-sorozatvetőből álló üteget és mintegy húsz katonai eszközt semmisítettek meg.

A légvédelem lelőtt két ukrán Szu-24-es repülőgépet a Harkiv megyei Petrovszke közelében, valamint 12 drónt, két Tocska-U rakétát és két reaktív Szmercs-lövedéket is.

A Konasenkov által ismertetett összesítés értelmében az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 145 repülőgépet, 112 helikoptert, 672 drónt, 281 légvédelmi rakétarendszert, 2703 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 312 rakéta-sorozatvetőt, 1203 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2514 különleges katonai járművet veszítettek.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közleményt adott ki, amely szerint civilek egy 25, és egy 21 fős csoportja hagyta el a szombati csendrendelet ideje alatt a mariupoli Azovsztal acélgyár melletti lakóépületeket a humanitárius folyosón. Az első csoport délután, a második a sötétség beálltával jött elő. Mindenkit a bezimennojei evakuációs segélyközpontba szállítottak, ahol szállást, élelmet és orvosi ellátást kaptak.

Ez is érdekelheti:  Ottó bácsinak igaza van, ki kellene lépnünk a NATO-ból

A Moszkva által függetlennek elismert donyecki szakadárok szerint az ukrán hadsereg vasárnap Grad sorozatvetővel lőtte Jaszinuvátát. Korábban a luhanszki területvédelem is ukrán belövésekről számolt be.

Az orosz nemzeti gárda arról adott tájékoztatást, hogy egy hét alatt 94 olyan személyt vett őrizetbe, aki részt vett az ukrán fegyveres erők és nacionalista szervezetek dél-ukrajnai tevékenységében. A közlés szerint a nemzeti gárda 12 titkos fegyver- és lőszerraktárt fedezett fel.

A testület katonái négy katonai és különleges járművet, 236 lőfegyvert, 13 gránátvetőt, 92 kézigránátot, 57 gránátot és aknát, több mint 200 ezer lőszert, három rögtönzött robbanószerkezetet és több mint 10 kilogramm robbanóanyagot foglaltak le.

Johnson további brit hadfelszerelés szállítását ígérte Zelenszkijnek

További brit hadieszközök szállítását ígérte szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek.

A Downing Street szombat esti tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij telefonos megbeszélést tartott, és az ukrán elnök előterjesztette, hogy milyen felszerelésre van szükség Ukrajna védelméhez.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint Johnson megerősítette, hogy Nagy-Britannia folytatja Ukrajna katonai támogatását annak érdekében, hogy az ukránok megkapják az önvédelemhez szükséges eszközöket.

Milyen fegyverzetet szállítanak Ukrajnába?

Átadták Ukrajnának az első Howitzer lövegeket – közölte a Pentagon. A héten számos katonai eszköz Ukrajnába szállításáról esett szó azon a NATO szervezésében megrendezett tanácskozáson, melyen negyven ország vett részt Németországban, a Ramsteinben található amerikai légi támaszponton.

A napokban a német és az amerikai védelmi minisztérium is részletes listákat tett közzé az eddig Ukrajnának szállított katonai eszközökből. A dokumentumokból az is kiderül, hogy az Egyesült Államok már 2021 augusztusában összegeket hívott le az Ukrajának szánt katonai támogatások pénzügyi keretéből.

Macron: Párizs növeli az Ukrajnának nyújtott katonai és humanitárius segítséget

Ez is érdekelheti:  A románok nyakunkra hozzák a háborút, könnyen orosz célponttá válhatnak

Macron ismételten hangoztatta „nagy aggodalmát” az ukrajnai városok elleni orosz tüzérségi támadás és a délkelet-ukrajnai Mariupol kikötővárosban kialakult „elviselhetetlen helyzet” miatt.

Johnson szóvivője nem részletezte, hogy Zelenszkij milyen további hadfelszerelés szállítását kérte Londontól a brit kormányfővel tartott szombat esti telefonos megbeszélésen.

Nagy-Britannia azonban régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta is több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, páncéltörő rakétákat, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, hajók ellen bevethető rakétarendszereket és drónokat adott át az ukrán fegyveres erőknek.

A brit kormány ugyanakkor folyamatosan hangsúlyozza, hogy az Ukrajnának szállított brit fegyverzet védelmi jellegű.

Hirado.hu, MTI

Orientalista.hu

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük