KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ukrán drónok, rakéták és egy vadászgép lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz légvédelem lelőtt tíz ukrán drónt, egy Szmercs és két Tocska-U rakétát, valamint légiharcban egy ukrán MiG-29-es vadászgép is megsemmisült – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfő délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz légierő az elmúlt egy nap alatt 38 ukrán katonai létesítményre mért precíziós csapást, köztük négy harcálláspontra, 30 erődítményre, az élőerő és a hadfelszerelés összpontosulásaira, valamint három rakéta- és tüzérségi fegyverraktárra, egy Osza-AKM föld-levegő rakétarendszerre és egy több rakétavetőkből álló ütegre. Harcászati gépek 27 erődítményt, az élőerő és a hadfelszerelés-összpontosításokat, valamint egy rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt támadott. Az okozott ukrán veszteség mintegy 160 fő és 26 páncélozott jármű lehetett.

A hadijelentés értelmében a rakétacsapatok kilenc erődítményt, élőerő és a hadfelszerelés-összpontosításokat, valamint egy BM-21 Grad sorozatlövő rakétarendszerekkel felszerelt üteget és egy lőállásban lévő tüzérségi üteget semmisített meg az éjszaka folyamán. A tüzérség 26 harcálláspontot, 78 erődítményt, 359 élőerő és a hadfelszerelés-összpontosítást és 67 tüzérségi lőállást talált el. Megsemmisült lőszerraktár, 280 főnyi személyi állomány, valamint 43 egységnyi haditechnika.

Konasenkov összesítése szerint a háború kezdete óta az ukrán fegyveres erők 146 repülőgépet, 112 helikoptert, 683 drónt, 281 föld-levegő rakétarendszert, 2756 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 316 rakéta-sorozatvetőt, 1234 tüzérségi üteget és aknavetőt, valamint 2563 különleges katonai járművet veszítettek.

A Moszkva által függetlennek elismert „Donyecki Népköztársaság” területvédelmi törzse közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt 159 embert, köztük 29 gyereket evakuáltak Mariupolból a menekültek befogadására kialakított bezimennojei központba. Az orosz védelmi minisztérium vasárnap arról adott ki tájékoztatást, hogy 80 civilt, köztük nőket és gyerekeket mentettek ki az ukrán „nacionalisták” által megszállva tartott mariupoli Azovsztal acélműből. Március 5. óta összesen 26 372 embert evakuáltak Bezimennojébe.

Ez is érdekelheti:  Az ukrán neonáci brigád promóciós turnéra érkezik Berlinbe – vajon lesz "jobboldal" elleni tiltakozás?

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója hétfő hajnalban két erős robbanásról számolt be a Telegramon. A helyi operatív törzsre hivatkozva azt írta, hogy senki sem sérült meg, és anyagi kár nem keletkezett. Később azt közölte, hogy nem ukrán támadás történt, hanem az orosz légierő hajtott végre harci feladatot.

Vjacseszlav Vologyin, az állami duma elnöke hétfői Telegram-bejegyzése szerint számos európai állam vezetője, az élükön Németországéval, nagy bajba sodorhatja nemzetét. Szerinte ugyanis ezek az országok azzal, hogy fegyvert szállítanak Ukrajnának, a konfliktus részesévé válnak.

„Mindazok az államfők, akik a fegyverszállításról döntöttek, foltot ejtettek magukon, és háborús bűnösként kell felelősségre vonni őket”- írta Vologyin.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn kiadott állásfoglalásban kilátásba helyezte a nyolc évvel ezelőtti odesszai tragédia felelőseinek azonosítását és megbüntetését. A tárca emlékeztetett rá, hogy 48 ember vesztette életét a tűzvészben, amikor ukrán nacionalisták 2014. május 2-án felgyújtották szakszervezeti székházat a Fekete-tengeri kikötővárosban. Nehezményezte, hogy az egész világ látta, mi történt, de a „civilizált Nyugat hallgatott”.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük