KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nyugati beismerés: nem működött az árplafon, hatalmasak az orosz olajbevételek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Politicohoz eljuttatott elemzés szerint Oroszország könnyedén kijátszotta a nyugati intézkedéseket.

Kudarcot vallott az a nyugati erőfeszítés, hogy jelentősen csökkentsék az orosz olajbevételeket – írja a Politico.

Az uniós országok rekordmennyiségű orosz LNG-t vásárolnak

A G7-országok és az EU tavaly decemberben 60 dolláros hordónkénti plafont szabtak ki az orosz nyersolajra, hogy így megpróbálják stabilan tartani a globális olajellátást, miközben megpróbálják korlátozni az orosz bevételeket. Moszkva azonban megtalálta a kiskapukat, és hiába volt némi hatása az ársapkának, Oroszország továbbra is milliárdokat keres az olajon – áll a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) elemzésében.

„Korlátozott volt az árplafon hatása a nem megfelelő ellenőrzés és végrehajtás miatt”

– mondta a lapnak Isaac Levi a CREA kutatója, aki szerint azért nem sikerült az intézkedés, mert túl sok kiskapu maradt.

A jelentés szerint a kereskedők egyszerűen figyelmen kívül hagyták az árplafont és az orosz olajat nagyjából 70 dollárért adták hordónként.

Ráadásul az orosz olajszállítmányok mintegy 48%-át a G7 és az EU-országok tulajdonában lévő vagy ott biztosított tartályhajókon szállították, miközben elméletileg az árplafon ezekre a hajókra kellett volna vonatkozzon.

Egy másik kiskapu szintén aláásta a nyugati erőfeszítéseket. Bizonyos nem európai országok ugyanis azzal trükköztek, hogy megvették az olcsó olajat majd feldolgozva eladták a nyugati piacokon. India például kihasználta az olcsó orosz olajat: megvette, feldolgozta, majd korlátozások nélkül eladta bárkinek. Ez azt jelenti, hogy az európai fogyasztók tudtukon kívül orosz nyersolajból előállított benzint, dízel üzemanyagot és repülőgép-üzemanyagot használnak.

A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a nyugati kormányok nem nagyon büntették a szabályok megsértését. Eközben Oroszország nyíltan semmibe vette a tilalmat – írja a Politico.

Az EU országai most arról tárgyalnak, hogyan lehetne szigorítani a felső határ betartását az Oroszország elleni szankcióinak 12. fordulójában.

Ez is érdekelheti:  Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Marcel Ciolacu miniszterelnököt már rég elfelejtették

A lapnak nyilatkozó német szakértő szerint hatékonyabb módja lenne a betartás biztosításának, ha szankciókkal fenyegetnék a kereskedőket és a szállítókat.

 

Kiemelt képen: A Transgas Force LNG-terminálhajó Kaiserhafen Dreiben, a bremerhaveni Lloyd hajógyárban van kikötve. © Focke Strangmann / Picture Alliance a Getty Images segítségével

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük