KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

NYT: A Pentagon „frusztrált” az ukránokkal kapcsolatban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Két éve tart az Oroszországgal való konfliktus, és a Pentagon kezd “frusztrálttá” válni Ukrajnával szemben, mivel az nem hajlandó meghallgatni az amerikai hadsereg harctéri tanácsait – jelentette a New York Times.

Washington 2022 februárja óta Kijev elsődleges támogatója, több mint 111 milliárd dollár katonai és pénzügyi támogatást nyújtva. A kapcsolatok azonban az utóbbi időben “a fáradás jeleit mutatják”, és “talán egy kicsit megrekedtek”

– jelentette a lap csütörtökön.

A NYT szerint a Pentagon “elkeseredése” az ukránokkal kapcsolatban “egyetlen, visszatérő problémára” vezethető vissza, mégpedig arra, hogy az amerikai katonai stratégák szerint Ukrajnának “egyszerre csak egy nagy ütközetre” kellene összpontosítania erőit. A tanácsokkal ellentétben azonban Vlagyimir Zelenszkij elnök “olyan városokért vívott csatákra fordítja erőit, amelyek az amerikai tisztviselők szerint nem rendelkeznek stratégiai értékkel”.

A legutóbbi példa erre az Avdejevkáért, az Oroszországhoz tartozó Donyecki Népköztársaság egyik fő ukrán erősségéért folytatott küzdelem volt, amelyet februárban foglaltak el az orosz csapatok – olvasható a jelentésben.

“Még azután is, hogy világossá vált, hogy az orosz erők nagyobb erősítéssel győzedelmeskednek, Ukrajna kitartott, ahelyett, hogy stratégiai visszavonulást hajtott volna végre”

– mondták amerikai tisztviselők a lapnak.

A NYT forrásai azt állították, hogy az Avdejevkában történtek miatt “az amerikaiak frusztráltsági szintje magas volt az ukránokkal, különösen Zelenszkij úrral és a politikai vezetéssel szemben”. A Biden-kormányzat ugyanakkor azt mondta, hogy Zelenszkij “mint főparancsnok hozza meg a döntést”.

Ukrajna a maga részéről “egyre inkább elkeseredett amiatt, hogy az amerikai politikai bénultság miatt a fronton lévő csapatok lőszerhiányban szenvednek” – áll a jelentésben. Joe Biden amerikai elnök kormánya hónapok óta képtelen volt legyőzni a republikánus törvényhozók ellenállását, és keresztülvinni egy 60 milliárd dolláros segélycsomagot Kijevnek.

Az ukránok “gyakran panaszkodtak arra is, hogy a Biden-kormányzat lassan hagyja jóvá a fejlett fegyverrendszerek beszerzését, amelyek átléphetik a vélt orosz vörös vonalakat, a vadászgépektől a nagy hatótávolságú rakétákig”

– tette hozzá a lap.

Ez is érdekelheti:  Az amerikai képviselőház elnöke szavazásra bocsátja az ukrán segélytörvényt

A NYT azonban hangsúlyozta, hogy a nézeteltérések ellenére

“az elkötelezettség továbbra is szilárd” Washington és Kijev között, mivel “mindkét félnek szüksége van a másikra”.

Oroszország többször figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik által Ukrajnának szállított fegyverek nem fogják megakadályozni Moszkvát a katonai művelet céljainak elérésében, hanem csak meghosszabbítják a harcokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Vlagyimir Zelenzky (B) ukrán elnök és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevben. © AFP / Ukrán elnöki sajtószolgálat

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük