KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kína: Moszkva nélkül semmiféle rendezésről nem lehet szó

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kína és Svájc a színfalak mögött azon dolgozik, hogy Oroszországot meghívják a Kijev és Moszkva közötti harcok lezárását célzó, Svájc által javasolt tárgyalásokra – jelentette pénteken a South China Morning Post.

Múlt hónapban Svájc bejelentette, hogy “nyárig” békecsúcsot kíván szervezni. Konkrét időpontot még nem neveztek meg. A lehetséges résztvevők számát sem hozták nyilvánosságra. Ukrajna azonban jelezte, hogy Oroszországot csak akkor lehet meghívni, ha előzetesen beleegyezik egy sor előfeltételbe.

A hírportál szerint Li Hui, Kína eurázsiai megbízottja azt mondta az uniós tisztviselőknek, hogy a csúcstalálkozó

“nem lehet egy olyan konferencia, amely egy olyan tervet készítenek, amelyet le akarnak nyomni az oroszok torkán”.

A források a kiadványnak elmondták még, hogy mind Kína, mind Svájc osztja azt a “pragmatikus” nézetet, hogy a tárgyalásoknak nem szabad csupán formalitásnak lenniük.

Sok nyugati országgal ellentétben Peking elutasította, hogy Moszkvát okolja a 2022 februárjában kitört ellenségeskedésekért, és hangsúlyozta, hogy a konfliktus csak diplomáciai úton szüntethető meg.

“Minél korábban kezdődnek a tárgyalások, annál hamarabb lesz béke”

– mondta csütörtökön Pekingben egy KKP-s rendezvényen újságíróknak Wang Ji kínai külügyminiszter. Hozzátette, hogy

“a béketárgyalások elmaradása… még nagyobb válsághoz vezethet”.

Kína 2023 februárjában egy 12 pontos békét megcélzó javaslatot tett. Ezt a kezdeményezést Kijev elutasította. Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy a rendezés csak az általa 2022 végén bemutatott 10 pontos “békeformulán” alapulhat.

Moszkva irreálisnak minősítette Zelenszkij feltételeit kijelentve, hogy soha nem fogja feladni a Krímet, amely 2014-ben, és azt a négy volt ukrán régiót, amely 2022 szeptemberében csatlakozott Oroszországhoz.

Ukrajna és nyugati támogatói “szemfényvesztésnek” bélyegezték a csatlakozási népszavazásokat, és azzal vádolták Oroszországot, hogy jogtalanul foglalt el ukrán területeket. Később azt mondták, hogy a béke csak Kijev feltételei mellett érhető el.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij kiakadt az amerikaiak kérése miatt: az egyetlen érdemi háborús eredményétől akarták megfosztani

Szergej Garmonyin svájci orosz nagykövet 2024 januárjában a helyi médiának azt mondta, hogy egy orosz részvétel nélküli békecsúcs “kudarcra lenne ítélve”. Moszkva fenntartja, hogy nyitott a tárgyalásokra, de csak elfogadható feltételek mellett.

A South China Morning Post szerint Li kínai megbízott közölte uniós kollégáival, hogy Moszkvának két előfeltétele van a tárgyalásokhoz: a nyugati fegyverszállítások beszüntetése Ukrajnába és Zelenszkij 2022-es rendeletének visszavonása, amely szerint “nem szabad” tárgyalni Putyinnal.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Wang Yi kínai külügyminiszter újságíróknak beszél Pekingben 2024. március 7-én. © Wang Zhao / AFP

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Kína: Moszkva nélkül semmiféle rendezésről nem lehet szó

  1. Akárhogy is fáj, Trianonban mégiscsak a győztesek diktáltak a veszteseknek. Most Ukrajna akar diktálni az oroszoknak. Tényleg felfordult a világ! A nyúl akarja vinni a vadászpuskát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük