KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Nőhet az amerikai szankciókkal sújtott orosz pénzintézetek száma

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az amerikai elnök kedden éjfél körül ismertette az Oroszország ellen elfogadott első szankciócsomagot, amely egyebek között két pénzintézetet, a VEB-et és az orosz védelmi ipar gerincbankját, a Promszvjazbankot (PSB) érinti. A Bloomberg úgy értesült, az amerikai kormány készen áll arra, hogy szükség esetén szankciókat vezessen be más orosz pénzintézetekkel, köztük a Sberbankkal és a VTB-vel szemben.

Az amerikai szankciókra az orosz tőzsde legközelebb csütörtökön tud reagálni, mivel szerdán nemzeti ünnep miatt zárva van.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a VEB és a PSB felkerült az SDN listára, ami az amerikai kormány feketelistája. Az itt szereplő állampolgárok és szervezetek összes egyesült államokbeli vagyona be van fagyasztva.

A VEB az orosz gazdaság egyik legnagyobb hitelezője: hitelállománya a lízinggel együtt szeptember végén 1800 milliárd rubelt (1 rubel=3,95 forint), vagyona pedig 3900 milliárd rubelt tett ki. A VEB számos nagyszabású beruházási projektet finanszíroz külföldön, többek között kereskedelmi bankokkal közösen szindikált hitelekben való részvételen keresztül.

Azoknak, akik figyelembe veszik az amerikai előírásokat, egy hónapjuk van arra, hogy felfüggesszék kapcsolataikat a VEB-bel és leányvállalataival.

A VEB-bel együtt a hozzá kapcsolódó negyedszáz cég azonnal szankciók alá került. Ide tartozik például a CSZKA futballklub is, amelynek 77,6 százaléka a VEB-é.

A feketelistára került másik orosz pénzintézet az állami tulajdonban lévő Promszvjazbank (PSB) és a hozzá kapcsolódó 17 vállalkozás, köztük lízingleányvállalatok, illetve két olajszállító tartályhajó, két konténerhajó és egy teherhajó.

A Promszvjazbank az orosz hadiipari szektor fő hitelezője. A finanszírozás összértéke 1500 milliárd rubel – mondta még tavaly decemberben Pjotr Fradkov, a cég vezetője (aki szervezetével együtt szintén felkerült az SDN-listára) Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott megbeszélésén.

MTI

Kiemelt kép: Joe Biden screenshot

Ez is érdekelheti:  Fico sorsával zsarolta a grúz miniszterelnököt az EU Bizottságának megbízottja

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük