KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Niger lezárja légterét az invázió veszélye miatt

Niger puccsal hatalomra került kormánya „erőteljes és azonnali választ” ígért az ország légterének bármilyen megsértése esetén, miközben felkészült egy esetleges katonai intervencióra, miután vasárnap lejárt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a Mohamed Bazoum elnök hatalomba való visszahelyezésére kitűzött határidő.

„A szomszédos országok felől egyre nyilvánvalóbbá váló beavatkozás veszélyével szembesülve Niger légtere a mai vasárnapi naptól kezdve… további értesítésig le van zárva”

– jelentette be a katonai kormány vasárnap este.

A közlemény figyelmeztetett, hogy

„a légtér megsértésére irányuló bármilyen kísérlet” „erőteljes és azonnali válaszlépéseket fog eredményezni”

– idézi az AFP.

A múlt hónapban katonai puccsal hatalomra került Nemzeti Hazavédelmi Tanács azt állította, hogy az ellenséges regionális erők már „a beavatkozást előkészítő tevékenységet” végeztek Közép-Afrika általuk meg nem nevezett két országában.

„Minden érintett államot hadviselő államnak tekintünk”

– tették hozzá.

Az ECOWAS kemény szankciókat vezetett be, és múlt héten egyhetes ultimátumot intézett a katonai vezetőkhöz, azzal fenyegetőzve, hogy csapatokat küld Nigerbe, ha Abdourahamane Tchiani tábornok és kabinetje nem mond le, és nem állítja vissza Bazoum elnököt a hatalomba.

A határidőt azonban nem tartották be. Bár az ECOWAS több tagjának katonasága egy pénteki találkozón megállapodott az esetleges katonai beavatkozás tervéről, a The Wall Street Journal szerint a blokknak „több időre” van szüksége ahhoz, hogy felkészüljön egy invázióra.

Lejárt a Nigernek adott ultimátum, feszülten figyel a világ

„Egyelőre fel kell készítenünk egységeinket, mielőtt részt vennénk egy ilyen katonai akcióban”

– mondta a lapnak az egyik ECOWAS-ország magas rangú parancsnoka.

A puccsisták vezetői jelentős társadalmi támogatottságot élveznek, és támogatják őket Mali és Burkina Faso kormányai, amelyek mindketten a közelmúltban franciaellenes zavargások során ragadták magukhoz a hatalmat. Mindkét ország megígérte, hogy az ECOWAS bármilyen invázióját ellenük is szóló hadüzenetként kezeli. A junta állítólag az orosz Wagner katonai magáncégtől is segítséget kért, de sem a Kreml, sem a Wagner-csoport nem kommentálta ezeket az állításokat.

„Mindannyian egy népként fogunk kiállni és harcolni”

– mondta Mohamed Toumba tábornok, a junta vezető tisztviselője vasárnap délután egy, a nigériai fővárosban, Niameyben tartott több ezer fős gyűlésen, arra buzdítva a támogatókat, hogy „maradjanak készenlétben”.

Közben Bazoum, a hatalmából elmozdított korábbi elnök nyugati beavatkozásra szólított fel, azt állítva, hogy ha az USA és az ECOWAS nem segít neki visszaszerezni a hatalmat, akkor a Wagner „nyílt meghívást” kap a régióba, és az egész Közép-Száhel „orosz befolyás alá kerülhet”.

Ez is érdekelheti:  Elon Musk lemondásra szólította fel a titkosszolgálat vezetőjét, miután Trump ellen merényletet kíséreltek meg

Az USA és az EU a puccsot követően szankciókat vezetett be Nigerrel szemben, Franciaország pedig kijelentette, hogy támogatja az ECOWAS erőfeszítéseit, hogy Bazoumot – aki Párizs szövetségese – visszahelyezzék a hatalomba. A francia kormány azonban nem nyilatkozott egyértelműen arról, hogy támogatja-e a közvetlen katonai beavatkozást Nigerben.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Mohamed Toumba, a Mohamed Bazoum nigériai elnököt megbuktató katona junta vezetője a támogatóihoz beszél Niameyben, 2023. augusztus 6-án © AP / Sam Mednick

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük