KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Niger leállítja az urán és az arany további szállítását Franciaországnak – egyre nő a feszültség

Jól látható, hogy az egykori francia gyarmatok nyíltan szembefordulnak korábbi kizsákmányolóikkal.

Miután Nigerben a múlt heti katonai puccs nyomán elvették a hatalmat Mohamed Bazoum nigeri elnöktől és nyugatbarát kormányzatától, és Abdourahmane Tchiani tábornok vette át a hatalmat, jelentős tüntetések zajlottak, azonban korántsem a hatalmat átvevők ellen, hanem éppen ellenkezőleg, mellettük.

A tüntetők megrohamozták a francia követséget, miközben orosz zászlókat lengettek és francia zászlókat égettek.

Franciaországnak jelentős érdekeltségei vannak Nigerben, és a volt gyarmatra, az úgynevezett „függetlenségért” cserébe olyan szerződéseket erőltettek, melyek biztosították az egykori gyarmatosító hatalom előjogait. Ez azt jelenti, hogy ugyan papíron független lett az állam, valójában azonban Franciaország tovább folytatta az ország kifosztását.

Niger máris bejelentette, hogy leállítja az urán- és aranyexportot Franciaországba. Erről a BBC számolt be. Itt fontos megjegyezni, hogy Franciaország villamosenergiaellátását döntően atomerőművei biztosítják, amelyek fűtőelemeinek ellátásához 40 százalékban eddig Niger biztosította az uránt.

Közben a Nyugat-Afrikai Gazdasági Közösség, mely a nyugati érdekeltségek kiszolgálója, befagyasztotta az ország minden pénzügyi tranzakcióját és azt követelte, hogy azonnal állítsák vissza hatalmába, a „demokratikusan” megválasztott korábbi elnököt.

Amennyiben megszűnik a Franciaországba Eddig Nigerből szállított urán utánpótlása, az meglehetősen érzékenyen érinteni a francia gazdaságot, ami jelentősen kihatna az EU többi tagállamára is. Ezt természetesen a háttérhatalom által a franciákra ültetett Macron elnök nem fogja hagyni. Ez azt jelentheti, hogy akár nagyon komoly háborús gócpont is kialakulhat ezáltal Afrikában.

Ennek jelei már láthatóak, hiszen a francia külügy kedden egy közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy megkezdik a Nigerben tartózkodó francia állampolgárok evakuálását.

Politico: A nigeri puccs aggodalomra ad okot Franciaország és az EU uránfüggősége miatt

Ezt megelőzően a hatalmat magához ragadó elnöki gárda egy közleményben tudatta, hogy Franciaország katonai inváziót készít elő Nigerrel szemben.

Ez is érdekelheti:  Elon Musk hivatalosan is beállt Trump támogatói közé

A Nigerrel határos Mali és Burkina Faso is közös nyilatkozatot adott ki, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy háborús üzenetnek tekintik a katonai beavatkozást szomszédaik területén.

Közben a francia sajtó szerint a Wagner PMC tagjai úgy vettek részt a puccsban, hogy állítólag ők készítették fel erre az elnöki gárdát.

Szépe Áron

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: AP Photo / Sam Mednick

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük