KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Niger: A katonaság bűnvádi eljárást kezdeményez a megbuktatott elnökkel szemben

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A nigeri államcsíny elkövetői bejelentették, hogy „hazaárulás” és az ország biztonságának „aláásása” miatt „büntetőeljárás alá kívánják vonni” a megbuktatott elnököt, Mohamed Bazoumot, miközben az ECOWAS katonai beavatkozással fenyegetőzik.

„A nigeri kormány eddig annyi bizonyítékot gyűjtött össze, hogy a megbuktatott elnököt, valamint helyi és külföldi bűntársait az illetékes nemzeti és nemzetközi szervek előtt felelősségre tudja vonni hazaárulás és Niger belső és külső biztonságának veszélyeztetése miatt”

– jelentette ki Amadou Abdramane alezredes augusztus 13-án az országos televízióban sugárzott nyilatkozatában.

A puccsal hatalomra került kormány Mohamed Bazoum „állampolgárokkal”, „külföldi államfőkkel” és „nemzetközi szervezetek vezetőivel” folytatott „eszmecseréire” alapozza vádjait. A leváltott elnökkel kapcsolatban a hadsereg úgy találja – és erre fel is hívták a lakosság figyelmét -, hogy „meg kell kérdőjelezni, hogy mennyire őszinte Bazoum azon állítása, miszerint el van zárva a külvilágtól, noha a hadsereg soha nem foglalta el elnöki rezidenciáját, és továbbra is rendelkezésére áll minden kommunikációs eszköz”.

Mohamed Bazoum többször találkozott a puccs előtt Nigerrel szövetséges országok, például az Egyesült Államok képviselőivel, valamint politikai környezetének tagjaival. A hadsereg azt is állítja, hogy „rendszeresen látogatja orvosa”. A megbuktatott elnök egyik tanácsadója szerint augusztus 12-én volt egy konzultáció. „Ezen látogatás után az orvos nem vetett fel semmilyen problémát a leváltott elnök és családtagjai egészségi állapotával kapcsolatban” – tette hozzá a katonaság.

Mohamed Bazoum, akit július 26-a – az államcsíny napja – óta fiával és feleségével együtt az elnöki rezidencián tartanak fogva, több médiumban is úgy nyilatkozott, hogy „túszként” tartják fogva, megfosztják nincs áramellátás biztosítva számukra, és csak rizst és tésztát kap enni.

Mindeközben az ECOWAS tagállamok súlyos gazdasági szankciókat léptettek életbe az energiától jelentősen függő országgal szemben. Felfüggesztették a pénzügyi és kereskedelmi tranzakciókat, leállították az gyógyszer- és élelmiszerszállítmányokat valamint az elektromos áram ellátást is

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Dominus vobiscum! (I. rész)

Az ECOWAS ezeken túl felszólította a Niger katonai kormányzatát, hogy haladéktalanul állítsák vissza tisztségébe Mohamed Bazoum korábbi államfőt.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: nigeri tüntetők a puccsal hatalomra került erők mellett tüntetnek 2023. augusztus 3-án, Niger hivatalos függetlenné válásának napján Niameyben / Fotó: AFP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük