KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

650 forint egy kiló szilva, miközben a gazdák nem kapnak többet érte 200-nál

Egykor hazánk szilvanagyhatalom volt. Gyümölcsét nemcsak frissen fogyasztották, de lekvárként is, vagy fagyasztás után különféle süteményekbe tették a háziasszonyok, a háziurak pedig pálinkának itták.

Állítólag ez volt az első háziasított gyümölcs az emberiség történetében. Alacsony a kalóriatartalma, annál több benne a vitamin, A-, B- és C-vitamin-tartalma kifejezetten magas. Káliumban, magnéziumban, mangánban és kalciumban is bővelkedik, közel 90%-a víz, és cukortartalma is alacsony.

A cukorbetegek számára ez az egyik gyümölcs, rostjai prebiotikumként is működhetnek, kiváló táplálékul szolgálva a beleinkben található jótékony baktériumoknak. A vérnyomás csökkentésére is alkalmas lehet kimagasló káliumtartalma miatt, ez a benne található magnéziummal és kalciummal kiegészítve csontjaink egészségét is megalapozhatja.

szilva egészségre gyakorolt hatásai iránt megnövekedett érdeklődés magas fenoltartalmának tulajdonítható, főleg az olyan antocianinoknak, mint a lutein és a zeantaxin, melyek természetes antioxidánsok. Ezek az összetevők segítenek a szabad gyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ugyanis fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatának lassításában és a rákos sejtek elleni küzdelemben is.

Elegendő belőle napi két szem (friss, vagy aszalt), hogy egészségvédő hatása érvényesüljön.

A szilvának mintegy kétszáz fajtája ismert, a világ szinte minden részén megterem, így a friss gyümölcsről egyik évszakban sem kell lemondanunk.

Nem állunk jól

Magyarországon a 2023. évi adatok szerint 5848 hektáron termeltünk szilvát. A termőterület folyamatosan csökken, tíz évvel ezelőtt még közel 8000 hektárral rendelkeztünk.

Az árakkal is van probléma

Az idei szilvaszezon talánya majdhogynem teljes mértékben megegyezik a korábbi évekével. Nevezetesen, hogy hová lett a profit? Kinél, kiknél landol az az árrés, ami keletkezik a gyümölcs eladási árából? Inverz módon is közelíthetünk a sok millió forintos kérdéshez. Azt biztosan lehet tudni, hogy a haszon hol nem marad. A magyar gazdáknál, gyümölcstermelőknél nem. 

A nagyáruházak polcain jelenleg 650 forint egy kiló étkezési szilva, az átvételi árak, tehát amit nagy tétel szállítása esetén kifizetnek a termelőnek 150-200 forint körül alakulnak.

Azonban látni kell, hogy ez a 150-200 forint nagyon optimista számítás. Az ár ugyanis a szezon előrehaladtával egyre csökken, ráadásul a gazdák és a multiknak értékesítő kereskedők között akár 2-3 nepper is állhat. Könnyen előfordul, hogy a szilvatermelő csak 100 forintot kap egy kiló után. Ez a 100 forint az egy kiló szilva után járó bevétele, nem a haszna…

Ez is érdekelheti:  Minden amit Magyar Péter diszkóbotrányáról eddig tudni lehet (videó)

Az agroinform nyomán készítette a Magyar Jelen

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük