KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Newsweek a CIA szerepéről Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Központi Hírszerző Ügynökség emberei titkos ellátási hálózatot működtetnek Ukrajnában, hogy segítsék a kijevi kormányt az Oroszország elleni harcban – jelentette szerdán a Newsweek az amerikai kormányon belüli névtelen forrásokra hivatkozva.

„A CIA központi szerepet játszott a háborúban, még mielőtt az elkezdődött volna”

állította a cikk, amelyet William Arkin írt. A CIA igazgatója, William Burns 2022 januárjában köztudottan Moszkvába látogatott, és bár nem sikerült meggyőznie Oroszországot, hogy ne „támadjon”, rávette a Kremlt, hogy fogadja el az amerikai „szabályokat” – legalábbis Arkin és forrásai szerint.

A feltehetően Joe Biden amerikai elnök által megfogalmazott „szabályok” kimondják, hogy Washington és Kijev „nem fog olyan akciókat végrehajtani, amelyek magát Oroszországot vagy az orosz állam fennmaradását fenyegetik”. Cserébe Moszkva „nem eszkalálja a háborút Ukrajnán túlra, és nem folyamodik atomfegyverek használatához”.

„Az Egyesült Államokra hárul, hogy érvényt szerezzen ezeknek az ígéreteknek”

– mondta a Newsweeknek névtelensége megőrzése mellett egy magas rangú védelmi hírszerzési illetékes. Arkin elmondta, hogy „több mint egy tucatnyi” tisztségviselővel és hírszerzési szakértővel beszélt a három hónapos vizsgálat során. A cikkben nem szerepelnek megnevezett források.

Arkin forrásai elismerték, hogy a CIA Lengyelországból irányítja az Ukrajnát támogató akcióit, beleértve a kereskedelmi repülőgépek „szürke flottáját”, amely fegyvereket és egyéb anyagokat szállít Közép- és Kelet-Európán keresztül. CIA-ügynökök is „titkos küldetéseken járkáltak ki-be Ukrajnába, hogy segítsenek az új fegyverek és rendszerek működtetésében”, de mindig igyekeztek „elkerülni a közvetlen konfrontációt az orosz csapatokkal”.

„A CIA a terepen van Ukrajnán belül? Igen, de ez egyáltalán nem ördögtől való”

– mondta egy másik magas rangú hírszerző tiszt, aki ezt a Biden-kormányzat azon erőfeszítésének részeként fogalmazta meg, hogy „távol tartsa az amerikaiakat a veszélytől, és megnyugtassa Oroszországot, hogy nem szükséges eszkalálnia a helyzetet”.

A probléma azonban úgy tűnik az, hogy Ukrajna nem követi Biden „szabályait”. A Newsweek Kijevet teszi felelőssé az Északi Áramlat-vezetékek elleni támadásért, a kercsi híd felrobbantásáért, valamint az orosz légibázisok és a Kreml elleni dróntámadásokért. Ezek a támadások „kérdéseket vetettek fel” azzal kapcsolatban, hogy a CIA vajon elég információval rendelkezik-e az ukrán tervekről ahhoz, hogy

” befolyásolni tudja azokat, annyira, hogy betartsák a Moszkvával kötött titkos megállapodásukat”.

Zelenszkij, ukrán elnök / Fotó: CARL COURT/GETTY

Az ügynökség most „ugyanolyan bizonytalan Vlagyimir Zelenszkij gondolkodását és szándékait illetően, mint [az orosz elnök] Vlagyimir Putyinét illetően” – állítja a cikk.

„A CIA a krími híd elleni támadással megtudta, hogy Zelenszkij vagy nem gyakorol teljes ellenőrzést a saját hadserege felett, vagy nem akar tudni bizonyos akciókról”

– állítja a névtelenül nyilatkozó katonai hírszerző.

Közben maga Zelenszkij két nappal a cikk megjelenése előtt közvetlenül cáfolta Arkin cikkét. „Nincsenek titkaink a CIA előtt” – mondta hétfőn a CNN-nek, kommentálva az ügynökség igazgatójának közelmúltbeli kijevi látogatását.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: mwi.usma.edu

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: