KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németország szállít majd cirkálórakétákat Kijevnek?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kijev egyre nagyobb nyomást gyakorol a német szövetségi kormányra, hogy 500 km-es, nagy hatótávolságú cirkáló rakétákat szállítson Ukrajnának – írja a Russia Today.

Amióta Nagy-Britannia és Franciaország „Storm Shadow” és „SCALP” cirkálórakétákat szállított Kijevnek, a német kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy Taurusokat is biztosítson az ukrán hadsereg számára a harctérre. A berlini ukrán nagykövet, Olekszij Makejev nemrég a Wiesbaden Kurier című lapnak azt nyilatkozta, hogy

„reméli, hogy a Taurus szállítása nem tart olyan sokáig, mint a németországi tankvita”.

Az elmúlt napokban a védelmi minisztériumban mindig azt mondták, hogy a miniszter elutasította a leszállításra vonatkozó kérést, és ezzel kapcsolatban semmilyen új fejlemény nincs.

Ukrajna kérvényét eddig főként az ellenzék – elsősorban a CDU/CSU – támogatta. Kedden Florian Hahn (CSU), a védelmi bizottság tagja szintén az F.A.Z.-nak adott interjújában bírálta a kormányt: „Július eleje óta a szövetségi kormány nem nyilatkozott egyértelműen a Taurus cirkálórakéták leszállításáról. Bár ezek a fegyverek segíthetnének legalább részben ellensúlyozni Ukrajna légi fölényének hiányát, a német kormány elutasítja a Taurus rendszerek szállítását”. Henning Otte (CDU), a védelmi bizottság elnökhelyettese az F.A.Z.-nak elmondta:

„Az előre tervezés hiánya miatt csak egyes fegyverrendszerekről tudnak tárgyalni és aztán (túl) későn döntenek”.

A koalíciós pártok részéről azonban fokozatosan egyre többen akarják támogatni a cirkálórakéták Kijevbe szállítását. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a védelmi bizottság elnöke és fegyverlobbista a F.A.Z.-nak kedden azt mondta:

„Ukrajnát a nekünk is képessé kell tennünk arra, hogy felléphessen azok ellen a – orosz földi – katonai célpontok ellen, amelyekről naponta több száz rakétát lőnek ki Ukrajnára”.

Hozzátette, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatás nem csökkenhet. Agnieszka Brugger, a Bundestag Zöldek frakciójának alelnöke kedden az F.A.Z.-nak azt mondta, hogy Ukrajnának feltétlenül több légvédelmi rendszerre van szüksége, így például

„nagy hatótávolságú fegyverrendszerekre is, hogy támadhassák az orosz logisztikai és utánpótlási útvonalakat”.

A Taurus valóban képes lenne oroszországi célpontokat eltalálni. Mintegy 500 kilométeres hatótávolságával még a Nagy-Britannia és Franciaország által szállított cirkálórakétáknál is nagyobb a hatótávolsága.

A kancellár egyelőre visszafogottan nyilatkozott. Valószínűleg azért, mert a cirkálórakéták kiterjesztik Ukrajna műveleti területét. Csak az elmúlt napokban a Moszkva elleni dróntámadások bizonyították, hogy Ukrajna láthatóan készen áll arra, hogy messze az orosz hátországban lévő célpontokat támadjon – különösen a sikertelen ellentámadás óta.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Marie-Agnes Strack-Zimmermann / Fotó: AFP © Odd Andersen

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: