KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Németország keményen importálja az orosz olajat Indián keresztül – drágábban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint Németország hatalmas mennyiségű orosz olajat importál Indián keresztül. A tanulmány szerint az idei év első hét hónapjában több mint tizenkétszeresére nőtt az Indiából származó olajimport.

A német szövetségi statisztikai hivatal kedden jelentette, hogy a német kőolajtermék-behozatal Indiából 2022 első hét hónapjának 37 millió eurójáról 2023 januárjától júliusáig a 12-szeresére, 451 millió euróra nőtt, ami 1127,4 százalékos növekedést jelent, ami a teljes német kőolajtermék-behozatal 2,4 százalékát jelenti ebben az időszakban.

Ezt az olajat gázolaj vagy fűtőolaj előállítására használnak. Ugyanakkor az ENSZ Comtrade adatbázisa szerint az ukrajnai háború kezdete óta India nagy mennyiségű nyersolajat importál nagyon olcsón Oroszországból – ami a gázolajok alapanyaga -, és magas áron adja tovább a Nyugatnak. Ennek az üzletnek a nagy haszonélvezői az indiai nagy finomítók tulajdonosai: például a Reliance ipari konglomerátum, amely az indiai milliárdos Ambani család tulajdonában van. Vagy a Nayara Energy, az ország második legnagyobb finomítójának üzemeltetője, amint arról a Der Spiegel is beszámolt.

Az ARD tudósítása szerint Georg Zachmann, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet munkatársa is megerősítette, Németország és más európai országok hallgatólagosan Indián keresztül vásárolnak orosz olajat. Amint egy közvetlen kereskedelmi útvonal elzáródik, a piac „közvetve képes ezt kiegyenlíteni”. Még ha a nyersolaj pontos eredetét „titkolják is”, az „valószínűleg orosz”. Zachmann hozzátette továbbá, hogy „nem valószínű”, hogy az uniós embargó „jelentősen csökkentené az orosz olajexportot”. Az árkorlátozással kapcsolatban elmondta, hogy mivel Oroszország összességében nagyon nagy mennyiségű olajat exportál, „bevételei továbbra is rendkívül magasak”.

A saját maga által bevezetett szankciókkal a Német Szövetségi Köztársaság leállította az Oroszországból származó közvetlen kőolajimportját. Tavaly a Nyugat árplafont vezetett be az orosz olajra. Ez azonban nem működik, mert például a BRICS-országok ezt nem veszik figyelembe. Még pénteken a Der Spiegel a Kijevi Közgazdasági Iskola KSE Intézetének közgazdászaira hivatkozva arról számolt be, hogy az orosz olajért lényegesen többet fizetnek, mint a G7-országok által előírt hordónkénti 60 eurós maximális ár. Az oilprice.com ágazati portál szerint az Urals hordójáért hétfőn jó 74 dollárt, az orosz Sokol fajtáért pedig 84 dollárnál is többet fizettek.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kérjük, támogassa adományával a Nemzeti InternetFigyelő működését. Adományát a Donate feliratú gombra kattintva küldheti el részünkre.

Köszönjük!


 

One thought on “Németország keményen importálja az orosz olajat Indián keresztül – drágábban

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: