Német újságíró: Kisebbségben van a nyugat-európai államok véleménye az ukrán háborúval kapcsolatban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Érdekesnek és tartalmasnak találta az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott pódiumbeszélgetést Tomasz Kurianowicz, a Berliner Zeitung újságírója.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozó Kurianowicz úgy fogalmazott: a beszélgetés után jobban megértette a magyarok és a magyar kormány álláspontját, sokkal tisztábban látja már, hogy milyen szempontok alapján véli Orbán Viktor elhibázottnak az Európai Unió szankcióit Oroszországgal szemben. Hozzátette: bár hallott már az ukrajnai magyar kisebbségről, az ő helyzetükről sem gondolkodott el korábban. Emellett tanulságosnak nevezte a magyar kormány hozzáállását a geopolitikai kihívásokkal kapcsolatban is.

Szerinte sokakat meglepett a teremben az, amikor Orbán világosan és érthetően kimondta: ha ma Angela Merkel lenne a német kancellár, ki sem tört volna a háború. A magyar kormányfő a beszélgetésen emlékeztette a jelenlévőket a krími válságra is, ami már 2014-ben háborút hozhatott volna, de „Merkel diplomáciai képessége megóvott bennünket”. A német lap újságírója arról is beszélt: elgondolkoztatta a hallgatóságot Orbán Viktornak a német állásponttal ellentétes azon kinyilatkoztatása, hogy a béke csak egy másik amerikai elnökkel, Donald Trumppal képzelhető el.

Tomasz Kurianowicz szerint előrelátható volt, hogy a Cicero közéleti folyóirat és a Berliner Zeitung napilap pódiumbeszélgetése miatt sok kritikát kapnak, mert Németországban Orbán Viktor megosztó személyiség. Ők azonban szeretnék, hogy olvasóik több szemszögből megvilágítva lássák a problémákat – jegyezte meg.

„Orbán Viktor egy európai uniós ország miniszterelnöke, egy fontos ország miniszterelnöke”

– hangsúlyozta a Berliner Zeitung újságírója.

A kritikák közt említette, hogy kerekasztal-beszélgetést és nem konfrontatív interjút folytattak. Másokat az is zavart, hogy egyáltalán pódiumot biztosítottak Orbán Viktornak, ezzel felületet adva politikai érvelésének, és az a vád is érte őket, hogy ilyen értelemben nem szolidárisak Ukrajnával, mert egy olyan perspektívát mutatnak, amely esetleg fáj az ukránoknak – sorolta.

Volt, akik sérelmezték, hogy a beszélgetésre nem hívtak meg a magyar ellenzékből megszólalókat, akik kérdezhettek volna a miniszterelnöktől. Azonban – mint mondta -–a magyar stábbal előre egyeztették, hogy bátran feltehetik kérdéseiket, „nincsenek tabuk”.

A német lap újságírója jelezte: a jövőben is folytatnának hasonló beszélgetéseket, akár megosztó politikusokkal is, mert fontosnak tartják, hogy meghallgassák őket és „szemtől szemben találkozzanak a reálpolitikával”.  

Tomasz Kurianowicz hangsúlyozta: az ukrajnai háborúra a világban eltérő reakciók vannak, a nyugati-európai államok véleménye pedig kisebbségben van globálisan – a harmadik világ feltörekvő országaihoz képest –. Ezért is tartja fontosnak, hogy más véleményeket is meghallgassanak annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjanak.

MTI

Kiemelt kép: BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük