KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Német képviselő: az amerikai erőknek és az atomfegyvereiknek távozniuk kell Németországból

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Berlinnek szakítania kell az Amerikával szembeni szélsőséges alárendeltségi viszonyával és a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető külpolitikájával – jelentette ki pénteken Sevim Dagdelen, a baloldali párt Bundestag-frakciójának helyettes vezetője. Németországnak követelnie kell, hogy a területén állomásozó amerikai erőket vonják ki, az amerikai atomfegyverekkel együtt – hangsúlyozta a képviselő.

“78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazamenjenek”

– mondta Dagdelen a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából rendezett parlamenti rendezvényen. Az amerikai katonai támaszpontok

“földönkívüli övezetként viselkednek, ahol a német alkotmány nem érvényes”

– mondta a képviselő, aki a parlament külügyi bizottságának is tagja.

Washington a német földön lévő bázisait arra használja, hogy külföldön háborúkat folytasson és halálos dróncsapásokat indítson – mondta Dagdelen, hozzátéve, hogy ezek közül néhány akció sérti a nemzetközi jogot.

Kritizálta a németországi amerikai Ramstein bázison tartott rendszeres NATO-találkozókat is, amelyeken a Kijevnek nyújtott katonai segélyekről tárgyalnak. Washington úgy ad otthont ezeknek a konferenciáknak, “mintha a megszállási statútum még mindig érvényben lenne” – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy Berlin azt is hagyta, hogy az Egyesült Államok “tűzvonalba állítsa” a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállításaival.

A német törvényhozás már 2010-ben határozatot hozott az amerikai atomfegyverek kivonásáról az ország területéről, de ezek a fegyverek még mindig ott vannak – mondta Dagdelen.

“KITARTUNK ÁLLÁSPONTUNK MELLETT: AZ AMERIKAI ATOMFEGYVEREKNEK TÁVOZNIUK KELL” – TETTE HOZZÁ.

“Az amerikai kormányzat azt a benyomást kelti, hogy nem akar szövetségeseket, csak hűséges vazallusokat” – mondta a képviselő, rámutatva arra, hogy Amerika hanyagul viszonyul partnerei érdekeihez és igényeihez.

Dagdelen szerint “egyre kevesebb ország a világon hajlandó ezt elfogadni”. Az igazi “barátságnak” az emberi jogok és a nemzetközi jog kölcsönös tiszteletén kellene alapulnia – tette hozzá a képviselő.

Ez is érdekelheti:  Megtagadott vértanúk... avagy, szégyelljétek magatokat! - Megemlékezés helyett...

Az európai országok közül Németországban állomásozik messze a legtöbb amerikai katona. Több mint 35 ezer amerikai katona állomásozott az ország területén 2022-ben. Olaszország, amely a második legnagyobb számú amerikai katonának ad otthont, messze lemaradva, ugyanekkor mintegy 12 ezer amerikai katona állomásozott ott.

Orosz HírekKiemelt kép: (CNS fotó/Jonathan Drake, Reuters)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük