KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Musk: Rossz ötlet megtámadni Oroszországot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A szemben álló erők soha nem támadhatják meg Oroszországot – jelentette ki Elon Musk technológiai milliárdos az X (korábban Twitter) nevű platformján az elmúlt évszázadok katonai stratégiáiról folytatott beszélgetésében.

Csütörtöki üzenetében Musk úgy vélekedett, hogy a 18. és a 19. század eleji brit haditengerészeti parancsnok, Horatio Nelson ellentengernagy „óriási hadvezér” volt. Dicsérte Arthur Wellesley-t, Wellington első hercegét is, aki egyike volt azoknak a katonai vezetőknek, akik 1815-ben a waterlooi csatában legyőzték Napóleont.

„Wellingtont általában alulértékelik. Nem Napóleon szintjén, de még mindig a történelem egyik legkiválóbb tábornoka”

– írta a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója.

A kommentjére válaszul az egyik felhasználó azt fejtegette, hogy Napóleon valójában „nem cselekedett okosan”, amikor 1812-ben elindította sikertelen oroszországi hadjáratát.

Musk látszólag egyetértett a felvetéssel, és úgy válaszolt:

„Csak ne támadjuk meg Oroszországot, mert az eddig még egyszer sem volt jó ötlet”.

Az akkoriban legyőzhetetlennek tartott francia hadsereg 1812 júniusának végén lépett át orosz területre, és gyorsan nyomult előre. 1812 szeptember közepén már be is vonult Moszkvába. Ezt követően azonban Napóleon csapatainak vissza kellett vonulniuk, és az év végére ki is szorították őket Oroszországból, a becslések szerint 400 000 – 500 000 főre tehető veszteségeket szenvedtek el.

Az történészek Mihail Kutuzov tábornagy kifinomult csalafinta stratégiájának, az orosz csapatok hősiességének, a polgári lakosság hazafiasságának – akik közül sokan csatlakoztak a partizánokhoz – és a konfliktus utolsó hónapjaiban uralkodó zord téli körülményeknek tulajdonítják az oroszok sikerét az általuk 1812-es hazafias háborúnak nevezett küzdelemben.

Az elmúlt két évben Musk a Moszkva és Kijev közötti konfliktus békés rendezésére szólított fel, és arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajna nyugati támogatása miatt a konfliktus akár Oroszország és az Egyesült Államok közötti nukleáris háborúba is torkollhat. A milliárdos a kijevi erőknek hozzáférést biztosított a Starlink műholdas internethez, de a Krím közelében nem volt hajlandó engedélyezni a szolgáltatást, mivel attól tartottak, hogy az ukránok a SpaceX rendszerét arra használnák, hogy drónokat és rakétákat irányítsanak a félszigeten lévő orosz célpontok felé.

Ez is érdekelheti:  Olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb lett mától a közlekedés - részletek

Szilveszterkor Musk az X-en közzétett üzenetében azt taglalta, hogy „2024 még őrültebb lesz”, mint 2023.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Elon Musk / Fotó: Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük