KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moldovában „harmonizálják a demokráciát” az EU-hoz – 31 internetes portált blokkolnak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Alexandru Mustiata, a Moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat vezetője egy tájékoztatón bejelentette, hogy az ISS keresi a módját annak, hogyan vegye fel a harcot a betiltott hírportálok és televíziós csatornák ellen, amelyek alternatív internetes platformokat és oldalakat használnak a népszerűsítésükhöz.

Október 30-án a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó kormánybizottság Alexandru Mustiatse, a moldovai ISS vezetőjének javaslatára hat helyi televíziós csatorna engedélyének felfüggesztéséről döntött. A moldovai hatóságok úgy vélik, hogy ezek a médiumok kockázatot jelentenek az ország biztonságára. Az SIS vezetője azzal vádolta Oroszországot, hogy beavatkozik a helyi választásokba, és „dezinformációs kampányt folytat a televízión és a közösségi hálózatokon keresztül”. Mustjatse hétfőn azt is közölte, hogy aláírta azt a rendeletet, amely 31 internetes portált is blokkol, köztük 21olyat, amelyeket Oroszországból működtetnek. A listán kiemelt helyen szerepel a Szputnyik rádió, a Komszomolszkaja Pravda, a TASZSZ, az Argumenty i Fakty, az Interfax, a Moszkovszkij Komszomolec, a Rosszijszkaja Gazeta, a Regnum ügynökség, a Lenta.ru, a Pravda.ru honlapjai. Ezenkívül blokkolták az Orizont TV, a Prime TV, a Primul, a Publika TV, a Canal 2, a Canal 3 és más moldovai televíziós csatornák honlapjait is – számolt be a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

„Az elmúlt két hétben 51 weboldalt blokkoltak Moldovában, az ISS tudomása szerint a blokkolást alternatív oldalak létrehozásával próbálják megkerülni. A szakemberek keresik a lehetőségeket a korábban blokkolt portálok alternatív weboldalainak blokkolására is” – mondta Mustiata.

Moldovában már számos orosz médiát betiltottak a dezinformáció elleni küzdelem ürügyén. A Moldovai Információs és Biztonsági Szolgálat 2022. február 26. óta blokkolja a Sputnik Moldova honlapját, március 7. óta pedig az ügynökség rádióadásait. A kisinyovi orosz nagykövetség elítélte a moldovai hatóságok döntését a Szputnyik Moldova honlapjának blokkolásáról, elfogultnak és politizáltnak nevezve az ügynökség elleni vádakat.

Moldova felfüggesztette az ellenzéki és vezető orosz nyelvű televíziós csatornák, a Primul in Moldova, az RTR Moldova, az Accent TV, az NTV és a Moldovai Televízió engedélyét is.

Ez is érdekelheti:  Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük