KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA-ban első alkalommal végezhetnek el kivégzést nitrogénnel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az alabamai legfelsőbb bíróság hagyta jóvá a döntést.

Az alabamai legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy egy elítéltet nitrogéngázzal végezzenek ki. Erről november 2-án, csütörtökön számolt be a Fox News tévécsatorna.

Az állam főügyészének azon kérelmét, hogy engedélyezzék Kenneth Eugene Smith nitrogéngázzal történő kivégzését, az állami bíróság elfogadta. Az állam Oklahomához és Mississippihoz csatlakozva engedélyezte a nitrogéngáz használatát kivégzési formaként, de Alabama lehet az első állam, amely alkalmazza ezt a módszert. Az ilyen kivégzés során az elítélt csak nitrogént lélegezhet be, oxigénhez egyáltalán nem jut.

„Csalódottak vagyunk a döntés miatt, és továbbra is lépéseket fogunk tenni Smith jogainak védelme érdekében” – írták a halálraítélt ügyvédjei a Fox News Digitalhoz eljuttatott közleményükben.

Az új kivégzési módszer támogatói szerint az fájdalommentes lesz, az ellenzők viszont emberkísérletnek nevezik a módszert.

Smith-t egy 1988-as cserbenhagyásos bérgyilkosság elkövetésében találták bűnösnek.

Korábban, augusztus 26-án a média arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban először alkalmazhatják a halálbüntetést nitrogénnel.. Az állam főügyészi hivatala arra kérte a helyi legfelsőbb bíróságot, hogy tűzze ki Smith kivégzésének időpontját. A hivatal szerint tavaly azért nem hajtották végre a kivégzést, mert a férfinak nem tudták beadni a halálos injekciót.

Alabama július 21-én hajtotta végre az első kivégzést a 2022-ben meghirdetett szünet után. Kay Ivey alabamai kormányzó azért függesztette fel az államban ezt a fajta büntetést, mert az egyik elítélt azzal érvelt, hogy az injekcióval történő kivégzés sérti a jogait. Az indoka az volt, hogy az elmúlt években több alkalommal is elrontották az ezzel a módszerrel történő halálos ítélet végrehajtását.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Orbán Navalnijról: Sovinisztáknak a magyar parlamentben nem jár tisztelet

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük