KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Moldova könnyű célpont lenne Oroszországnak

Habár az ukrajnai háború még javában zajlik, ukrán hírszerzési információk szerint Moszkva már Moldova bekebelezését tervezi. A kelet-európai ország hadereje kicsi és fejletlen, az elmúlt évekre ígért modernizáció sikertelen volt. Nyugati segítség nélkül itt valóban sikerülhet egy villámháborús forgatókönyv.

Az orosz vezetőség már el is készítette Moldova inváziójának és megszállásának tervét − számolt be tegnap az Ukrinform ukrán hírügynökség a The Times brit napilap információira hivatkozva. A cikk szerint a támadás kezdetét május kilencedike környékére időzíthetik, Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen ezt a napot − a náci Németország felett aratott győzelem dátumát − jelölte ki az ukrajnai háború befejezésére.

Úgy gondoljuk, hogy a Kreml már meghozta a döntést Moldova megtámadásáról

− fogalmazott a lapnak egy ukrán hírszerzési informátor, aki hozzátette, a Romániával szomszédos ország valószínűleg sokkal könnyebb célpont lenne Moszkva számára, mint Ukrajna, tekintve, hogy hadserege jóval kisebb és felkészületlen. Moldova helyzete sokban hasonlít Ukrajnáéhoz, az ország keleti része a kilencvenes évek elejétől kezdve autonóm, oroszbarát szakadár köztársaságként működik, ez az úgynevezett „Dnyeszter Menti Köztársaság”.

Elavult technológia

Az International Institute of Strategic Studies brit kutatóintézet éves haderőcenzusa alapján

a moldovai hadsereg aktív állománya 2021-ben mindössze 5150 fő volt, s habár papíron van 58 ezer tartalékosuk, az ő felkészültségük és képzettségük sokkal alacsonyabb szintű lehet, mint az − részben CIA által képzett − ukrán egységeké.

Ezenfelül mindössze 207 páncélozott járművel − egyes források szerint ez a szám 381 −, 221 tüzérségi eszközzel, tíz harckocsival, valamint tíz helikopterrel és összesen három, Sz−125 Nyeva−M közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerrel rendelkeznek − ez utóbbinak érdekessége, hogy a délszláv háború során éppen egy ilyennel sikerült kiiktatni az amerikai F−117 lopakodó vadászbombázót.

Ez is érdekelheti:  Brüsszel kicsinyes és hatástalan bojkottja

Ezt leszámítva azonban nagyon elavult technológiákról van szó, nagy részük az 1940–1960-as években gyártott, szovjet fejlesztésű fegyver.

Ukrajnával ellentétben itt paramilitáris területvédelmi erők sem működnek, a hadseregen kívül mindössze egy 900 fős rohamrendőrség vethető be.

 

Sikertelen modernizáció

A Krím félsziget orosz annexióját követően a moldovai vezetés észbe kapott, nagyszabású modernizációs terveket tűzött ki, amelyhez külföldi − túlnyomórészt nyugati − támogatást vártak. Ennek ellenére 2021 végére az Egyesült Államok mindössze ötmillió dollárral járult hozzá a modern hadfelszerelések beszerzéséhez, és ahogy a fentiek mutatják, a modernizáció egészen eddig nem mondható túlzottan sikeresnek. Ezt múlt héten Maia Sandu moldovai elnök is kiemelte:

Moldova nem rendelkezik hatékony védelemmel az országra leselkedő veszélyekkel szemben, mivel nincs elegendő katonai képességünk, nem építettük ki az ehhez nélkülözhetetlen infrastruktúrát és nem alakult ki a társadalmi ellenállás sem

− fogalmazott. Az államfő ugyanakkor hozzátette, hogy folytatni kívánják a haderő fejlesztését, ezt követően pedig Washington is biztosította a kelet-európai országot támogatásáról.

 

Nyugati segítség?

Moldova esetében kérdéses az is, hogy a nyugati országok ugyanolyan mértékben szállítanának-e fegyvereket az országnak, mint ahogy ezt láthatjuk Ukrajna példáján. Ukrajnába 2014 óta ömlik a nyugati fegyver, a katonák pedig ezek használatára is ki lettek képezve.

A legvalószínűbb, hogy Románia támogatná szomszédját, azonban a román haderő sem annyira modern és jól felszerelt, hogy sokat tudjon nélkülözni.

A moldovai hadsereg fejlesztésére tett amerikai ígéret ugyanakkor sugallhatja azt, hogy egy esetleges fegyveres konfliktus során Washington is küldene szállítmányokat az országba. Tekintve, hogy a moldovai vezetés alapvetően EU- és NATO-párti, az sem kizárt, hogy a tagországok nyújtanak majd valamiféle segítséget.

Ahhoz azonban, hogy ez a forgatókönyv realitássá váljon, az orosz egységeknek jelentős sikereket kellene elérniük Ukrajna déli részein, Odessza és Mikolajiv városánál, szárazföldi folyosót kialakítva ezzel a „Dnyeszter Menti Köztársaság” irányába. Egy másik lehetőség, hogy katonáit légi úton szállítja a szakadár régió fővárosába, azonban ebben az esetben is kockáztatnák az egységek megsemmisülését, ugyanis Odesszánál még jelentős ukrán légvédelem működik. E kettő közül jelenleg egyik sem tűnik észszerű katonai célnak.

Ez is érdekelheti:  Kiderült Magyar Péter csúnya titka, lelepleződött a díszes társaság

Kiemelt kép: Moldovai katonák hadgyakorlaton (Fotó: Moldovai Köztársaság haderejének hivatalos honlapja)

Scheffer Joakim /  Magyar Nemzet

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük