KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Mintegy ötven áldozattal számolt az egykori iskolájában lövöldözésre készülő miskolci fiú

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A főügyészségi szóvivő elmondása szerint a fiatal arra készült, hogy miután végrehajtja a cselekményét, maga ellen fordítja a fegyverét. Ha pedig erre mégsem lett volna képes, akkor a kiérkező rendőrökre tüzelt volna, akik erre lelőtték volna. 

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint különböző közösségi platformokon a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiájának adott hangot, lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnözőkről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson – tájékoztatta a Miskolci Törvényszék vasárnap az MTI-t. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu oldalon azt írta, egy 17 éves miskolci fiú chatfórumokon osztotta meg többekkel azon tervét, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni.

Egy hónapig biztos letartóztatásban marad

A törvényszék közleménye szerint a fiatal az üzenetváltások során kilátásba helyezte az általa méltatott lövöldözésekhez hasonló cselekmény végrehajtását. A nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalkorú gyanúsított cselekménye emberölés előkészülete bűntettének megállapítására alkalmas – közölte a Miskolci Törvényszék.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, őket az eljárásról tájékoztatná. Fennáll annak a veszélye is, hogy a cselekményt folytatná vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné – írták. A közlemény szerint mindezekre, valamint a bűncselekmény kiemelkedő társadalomra veszélyességére tekintettel a bíróság vasárnap egy hónapra elrendelte a fiatal letartóztatását, amelyet javítóintézetben kell végrehajtani. A végzés nem végleges.

Mindent előkészített

A rendőrségi közleményben azt írták, hogy a KR NNI-t a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Interpol Irodája értesítette szerdán arról, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, amely egy magyarországi felhasználóhoz köthető.

 A KR NNI nyomozói átadták a kapott információkat a Terrorelhárítási Központnak (TEK). Az összehangolt együttműködésnek köszönhetően 24 órán belül sikerült azonosítani a felhasználót, akin rajtaütöttek. A bejegyzést egy 17 éves miskolci fiú tette közzé. A tinédzser több közösségi oldalon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Az volt a szándéka, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni. Az engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan internetes oldalakat, amelyek az Egyesült Államokban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be.

Jogg Zsolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn arról beszélt a Blikknek, hogy a fiú a kihallgatásán tagadta az emberölés előkészülete bűncselekmény elkövetését. Azt mondta, nem akart senkit sem megölni, és fegyvert sem akart szerezni. Saját maga közölte, hogy pszichés problémákkal küzd, és szerinte erre vezethetők vissza a bejegyzései.

A Blikknek a szóvivő viszont arról is beszélt, hogy a fiú, aki magántanulóként végzett, a volt általános iskoláját választotta a tervezett bűncselekményéhez helyszínként, mivel az közel van és ismeri. A szóvivő szerint a fiú azt is vázolta, hogyan tervezett behatolni az épületbe, ahol a gondnok ellen is fegyvert használt volna. Legalább két húszfős osztályterembe akart bejutni, ötven főre tette azoknak a tanulóknak a számát, akikkel szemben fegyvert szándékozott használni.

A szóvivő elmondása szerint a fiú arra készült, hogy miután végrehajtja a cselekményét, maga ellen fordítja a fegyverét. Ha pedig erre mégsem lett volna képes, akkor a kiérkező rendőrökre lőtt volna, akik erre lelőtték volna.

MTI, Blikk, Mandiner

Kiemelt kép: TEK

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: