KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kommandósok fogták el – iskolai lövöldözésre készült a miskolci 17 éves fiú

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kommandósok fogták el, a bíróság ma elrendelte a letartóztatását

Megdöbbentő tettre készült egy 17 éves miskolci fiú. Chatfórumokon osztotta meg, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani és többeket le fog lőni. A TEK elfogta, az NNI emberölés előkészületével gyanúsította meg, a bíróság ma egy hónapra letartóztatta.

Külföldről érkezett a jelzés, hogy egy online közösségi oldalon emberölésről írt egy magyarországi felhasználó. A Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Interpol Irodája értesítette március 29-én a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI).

Az NNI nyomozói átadták a kapott információkat a Terrorelhárítási Központnak (TEK), akik azon dolgoztak, hogy minél előbb beazonosítsák a felhasználót és rajtaüssenek. Az összehangolt kooperációnak köszönhetően ez 24 órán belül sikerült is.

A fiút már megbilincselték (Forrás: TEK)

A TEK felderítői egy 17 éves miskolci fiút azonosítottak. Ő volt az, aki a chatfórumon az inkriminált bejegyzést közzétette. Mint az elég hamar kiderült,

a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni. Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be.

Egy esetleges tragédia megelőzését mindenek elé helyezve a jelzés másnapján rajtaütöttek a gyanúsítottra. A TEK műveleti egysége fogta el március 30-án este miskolci otthonában a fiatalkorút, akit Budapestre történő szállítását követően még az éjszaka folyamán gyanúsítottként hallgattak ki a KR NNI erőszakos bűncselekmények elleni nyomozói.

Emberölés előkészületével gyanúsították meg. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A fiút kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.

A bíróság ma délelőtt hallgatta meg, a bíró egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását.

A fiatalkorú fejlődését és életkori sajátosságait szem előtt tartva ennek végrehajtását javítóintézetben rendelte el.

Rendőrségi felhívás

A fenti eset kapcsán hívjuk fel a figyelmét különösen azon fiataloknak, akik sok időt töltenek az online térben, hogy az interneten bármely közösségi oldal, még ha zártnak tűnik is, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott kiposztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, és egy-egy adott szónak vagy mondatnak akár súlyos következményei is lehetnek.

A magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön.   

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság – ahogy eddig is, a jövőben is – minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén, a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.

Kérjük, aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély-szolgálattal! Az interneten számos ilyen krízisközpont megtalálható, több közülük a nap 24 órájában elérhető.  

Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, kérjük, jelezze a hatóságok felé!  

Borítókép: A lövöldözésre készülő fiatal elfogását személyesen a TEK főigazgatója vezette (Forrás: TEK)

Magyar Nemzet

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: