KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megvonják az állampolgárságot a palesztin szülők gyermekeitől Belgiumban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az idegenrendészeti hivatal szerint a lépésnek nincs köze a kiújult izraeli-palesztin konfliktushoz.

Augusztus óta több tucat belga önkormányzat kapott levelet az idegenrendészeti hivataltól, amelyben arra kérik őket, hogy vonják meg a belga állampolgárságot a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekektől – tudta meg a L’Echo című, francia nyelvű belga napilap az idegenrendészettől. Számos önkormányzat követte az idegenrendészeti hivatal felkérését, és felszólította a Belgiumban élő palesztin családokat, hogy töröltessék gyermekük belga állampolgárságát a nemzeti nyilvántartásból, és adják vissza a gyermekek személyi igazolványát.

A Szövetség a külföldiek jogért (ADDE) nevű belga szervezet a honlapján közzétett közleményében az idegenrendészeti hivatal lépését „szerencsétlen időzítésnek” nevezte, tekintettel a gázai fegyveres konfliktusra, és a humanitárius jog betartására hívta fel a figyelmet. Nicole de Moor menekültügyekért felelős szövetségi államtitkár hivatala a L’Echo megkeresésére elismerte, hogy tud az idegenrendészeti hivatal rendelkezéséről, azt azonban tagadta, hogy ez összefügg a kiújult izraeli-palesztin konfliktussal.

Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben már több mint 2500 palesztin kért menedékjogot Belgiumban. Hozzátette, hogy az idegenrendészeti hivatal tapasztalatai szerint az Európai Unióban élő palesztinok azért utaznak Belgiumba, hogy ott szüljék meg gyermekeiket a belga állampolgárság megszerzése céljából, és így „részesüljenek a családegyesítés előnyeiből”. Mint mondta, több a visszaélés, és meg kell szüntetni azokat a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan személyek szerezzenek belga állampolgárságot, akik arra nem jogosultak.

A palesztin szülőktől született gyermekek Belgiumban hontalannak minősülnek, és a helyi állampolgársági törvény – Európában egyedülálló módon – úgy rendelkezik, hogy az országban született hontalan gyermek „de facto” belga állampolgárságot kaphat. A törvény azonban azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazandó, ha a gyermek más állampolgárságot is szerezhet – emlékeztetett a napilap.

 Kiemelt képen: Palesztina-párti tüntetők felvonulnak Berlinben, Németországban, 2023. november 4-én © RT

Ez is érdekelheti:  Biden már azt sem tudja, hogy milyen évet írnak - rövidhír

Ajánlott cikkek:

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Megvonják az állampolgárságot a palesztin szülők gyermekeitől Belgiumban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük