KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A kínai fegyver, amiről Washington csak álmodhat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kínai tudósok olyan áttörést értek el, ami felboríthatja az erőviszonyokat a Dél-kínai-tengeren és globálisan egyaránt. A drónokra szerelhető, erős mikrohullámú jelek generálására és küldésére képes eszköz megreformálhatja az elektronikus hadviselést.

A világon eddig nem mért erősségű mikrohollámú jel generálására képes eszközt fejlesztettek a kínai katonai tudósok – számolt be a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi hírportál. A csapat által készített tanulmány szerint a szerkezetet bármilyen típusú és méretű drónra fel lehet szerelni, mivel – más, nagyteljesítményű mikrohullámú eszközökkel ellentétben – rendkívül kisméretűek. A hagyományos rendszereket általában hadihajókon, vadászgépeken alkalmazzák, a mostani kínai áttörést azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a kisebb költségvetésből működő hadseregek is felvehessék a versenyt az óriásokkal.

De miért is fontos ez? A mikrohullámú jeleket kibocsátó eszközöket arra használják, hogy zavart keltsenek az ellenség megfigyelő, légvédelmi és kommunikációs rendszereiben. A kutatók szerint az új eszköz rendkívül széles frekvenciatartomány elérésére képes, ennek köszönhetően pedig fel tudja venni a versenyt az elektronikus hadviseléskor alkalmazott repülőgépekkel.

Ahogy a tanulmányban rámutatnak, az ilyen eszközzel felszerelt drónok radarként is működnek: szemmel tarthatják a célpontokat, miközben zavarják az ellenség radarjait és kommunikációját.

A legnagyobb áttörést az jelenti, hogy a zavaró és radar funkciót egy rendszerben, ráadásul ilyen kisméretben sikerült egyesíteni. „Világelsők vagyunk” – fogalmazott a kutatócsoport vezetője. Állítása szerint az új eszköz képes lehet arra, hogy végérvényesen megváltoztassa a katonai erőviszonyokat.

Hogyan kovácsolhatja előnnyé az új technológiát Kína?

Kína az elmúlt években drónnagyhatalommá vált, olcsó, szinte minden ország számára elérhető rendszerekkel árasztotta el a globális piacot, amelyek a kedvező ár mellett viszonylag megbízhatóak is. Jelenleg a kínai drónok csak a legalapvetőbb feladatokat látják el (megfigyelés, célzott csapások stb.), az elektronikus hadviselés nem tartozik ezek közé.

A kutatók szerint az új fegyverrel felszerelt drónok segítségével teljesen megtagadhatják a tengeri határokon túli területekhez való hozzáférést az ellenségtől, amennyiben konfliktusra kerülne sor. „Egyenesen az ellenség radarjai fölött repülhetünk, úgy támadhatjuk a korai figyelmeztető, megfigyelő és légvédelmi rendszereiket, mint egy farkasfalka” – vélik a tudósok. Arról nem is beszélve, hogy hiperszonikus fegyverekre illesztve az előnyt globális szinten is kamatoztatni tudják.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük