KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megszületett az uniós megállapodás: Magyarország mentesül az olajembargó alól

„A rezsicsökkentést megvédtük! A magyar családok ma este nyugodtan aludhatnak” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök.

Magyarország mentesül az olajembargó alól – jelentette be közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök kedd hajnalban. Az uniós csúcsot követően a miniszterelnök közösségi oldalán tájékoztatott a megegyezés részleteiről.

„A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést”

„A legfontosabb hír, hogy megvédtük a rezsicsökkentést. Sikerült visszaverni a Bizottságnak azt a javaslatát, amely betiltotta volna az Oroszországból származó olaj használatát Magyarországon” – jelentette be közösségi oldalán megosztott videójában a kormányfő. Mint fogalmazott, „ez felért volna egy atombombával, de ezt sikerült elkerülni.

Egy olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételek melett folytathatják gazdálkodásukat.”

„A családok ma nyugodtan alhatnak, a leghajmeresztőbb ötletet sikerült kivédeni” – zárta sorait a miniszterelnök.

A kormányfő bejelentését az alábbiakban tekintheti meg:

Megszületett a megállapodás

A megállapodással az EU a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében – fogalmazott Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében.

Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára vonatkozik.

Mint az uniós biztos fogalmazott, az orosz olaj kivitelének tilalma „hatalmas finanszírozási forrást vág el” Moszkva hadigépezetétől.

Más „kemény intézkedéseket” is tartalmaz a szankció

A tanácsi elnök arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió új szankciós csomagja „más kemény intézkedéseket is tartalmaz”, köztük a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárja a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a megszorító intézkedések hatálya alá.

Charles Michel üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot.

Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt – emelte ki.

Ez is érdekelheti:  Deutsch Tamás: az EP több millió uniós választópolgár akaratát vette semmibe
Az Európai Tanács, valamint a G7 továbbra is segíti Ukrajnát

Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat” – fogalmazott a tanácsi elnök, és felszólította a Kreml-t, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával. Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tagállami vezetőket tömörítő tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. „Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez” – tette hozzá.

Ursula von der Leyen üdvözölte a megállapodást

Az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte az olajszállításra is vonatkozó szankciós csomagról szóló megállapodást.

A megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni

– közölte.

(MTI/Mandiner)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük