KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megrohamozták a francia tőzsde épületét a Macron-ellenes tüntetők (Videók)

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tüntetők rohamozták meg a párizsi üzleti negyedet csütörtökön a francia nyugdíjreform ellen tiltakozva. A demonstrálók elfoglalták az Euronext tőzsde épületét.

Itt vagyunk, itt vagyunk, még ha Macron nem is akarja, itt vagyunk!

− skandálták.

Tüntetések országszerte

Emmanuel Macront csütörtökön a nyugdíjreform ellen hangosan tiltakozók fogadták vidéki látogatássorozatának újabb, déli állomásán, ahova a következő száz napra előirányzott programja oktatási intézkedéseinek népszerűsítésére érkezett. A francia elnök bejelentette: a választási kampánya ígéretének megfelelően minden tanárnak, feltétel nélkül, havi nettó 100 és 230 euróval emelkedik a fizetése.

A köztársasági elnököt már szerdán is edénycsörömpöléssel fogadta több száz tüntető az elzászi Sélestat-ban, akik serpenyőket és lábasokat ütögettek, hogy belefojtsák a szót az elnökbe.

Csütörtökön az államfő a déli Montpellier közelében található Ganges település egyik középiskolájába látogatott, ahol tanárokkal, diákokkal és szülőkkel találkozott. Az előző napi látogatással ellentétben ezúttal elkerülte a nyugdíjreform elleni tüntetőket, akik rendőrök kísértében hangos felvonulást tartottak a település központjában: sípoltak, füstbombákat eregettek, a CGT szakszervezet pedig a középiskolában áramszünettel bojkottálta az államfői látogatást. A második legnagyobb szakszervezet Montpellier repülőterén is kikapcsolta tiltakozásul az áramot.

Itt vagyunk, itt vagyunk. Macron mondjon le!

− skandálták a gyász jeleként fekete színű zászlót lengető demonstrálók, akik közül többen tojást és burgonyát dobáltak a rendőrök felé. − A tojások és az edények arra valók, hogy otthon főzzünk velük − mondta Emmanuel Macron a helyszínre érkezve a településnek az ellenzéki radikális baloldalhoz tartozó képviselőjéhez, Sébastien Rome-hoz intézve a szavait, aki támogatta a tiltakozó megmozdulást. − Én mindig kimegyek az emberek közé, amennyiben hajlandók beszélgetni − tette hozzá az elnök. Szerdán Elzászban Macron úgy fogalmazott: az edénycsörömpölés nem viszi előre a dolgokat, s a nyugdíjreform elleni harag kifejeződése sem fogja megakadályozni abban, hogy folytassa vidéki látogatásait.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődtek százezres tömegdemonstrációk a szakszervezetek felhívására, a tüntetéseket pedig országszerte utcai zavargások kísérték. A francia alkotmánytanács pénteken jóváhagyta a nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezetet, amelyet másnap Emmanuel Macron államfő ki is hirdetett. Ennek ellenére a tiltakozások országszerte folytatódnak, de új formában: a szakszervezeti felvonulásokat kisebb méretű spontán edénycsörömpölő demonstrációk váltották fel.

Az ellenzéki szuverenista jobboldali Nemzeti Tömörülés nem vesz részt a tiltakozó megmozdulásokban, de a nemzetgyűlésben nem támogatta a reformot előíró törvénytervezetet. Egyik képviselőjük, Jean-Philippe Tanguy szerint nem az a bátor dolog, ha az államfő a választók közé megy, hanem az, ha jó döntéseket hoz az ország számára.

Magyar Nemzet

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: