KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lemondott a brit miniszterelnök-helyettes

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lemondott pénteken Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes, akit számos volt munkatársa zaklató bánásmóddal vádolt. A tisztségre Oliver Dowdent, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetőjét nevezte ki Rishi Sunak miniszterelnök.

Raab az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte Sunak konzervatív párti kormányában. Ezt a tisztséget most leválasztották a kormányfői posztról, és péntektől Alex Chalk vezeti a tárcát.

Dowden és Chalk kinevezését III. Károly király formálisan jóváhagyta és kihirdette.

Raab lemondásának közvetlen előzményeként vizsgálati jelentés készült azokról a régóta hallható vádakról, amelyek szerint a volt miniszterelnök-helyettes erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított kormányzati kollégáival szemben.

A 47 oldalas jelentés fő megállapításai közé tartozik, hogy Raab gyakran megfélemlítő, „visszatérően és észszerűtlen mértékig agresszív” módon kommunikált beosztottjaival.

A jelentést csütörtökön kapta meg Rishi Sunak, és általános volt az a várakozás, hogy a kormányfő meneszti helyettesét, aki régi és szoros politikai szövetségese.

Dominic Raab azonban Sunak döntését megelőzve pénteken levélben tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy távozik kormányzati tisztségeiből.

Raab – aki korábban a Brexit-folyamat irányításáért felelős minisztérium élén állt, majd a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte – Sunaknak írt levelében hangsúlyozta: az öthavi vizsgálat megállapításait összegző jelentés két eset kivételével az ellene felhozott vádak mindegyikét semmisnek nyilvánította, és a fennmaradó két panaszügyben tett elmarasztaló megállapítás is „elhibázott”.

A konzervatív politikus ellen 24 egykori munkatársa részéről érkezett hivatalos panasz, és a vizsgálat nyolc konkrét esetre terjedt ki.

Raab a magatartásával kapcsolatban megfogalmazott vádakról azt írta: a minisztereknek lehetőséget kell adni arra, hogy „kritikai visszajelzéseket” adjanak vezető beosztású munkatársaiknak a választók által elvárt színvonal biztosítása érdekében.

Raab szerint a vizsgálat veszélyes precedenst teremtett, mivel alacsonyra helyezte azt a küszöböt, amely felett már zaklatásnak lehet minősíteni a vezetői magatartást, és ez csak bátorítja azokat, akik hamis vádakat fogalmaznak meg a kabinettagokkal szemben.

A 49 esztendős Dominic Raab nem először lép ki önként a brit kormányból. Theresa May miniszterelnöksége idején, 2018 novemberében a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) éléről távozott, azzal az indokkal, hogy nem tudja „jó lelkiismerettel” támogatni a Brexit feltételrendszeréről szóló, az akkori kormány által jóváhagyott megállapodástervezetet.

Oliver Dowden, az új miniszterelnök-helyettes 2015 óta alsóházi képviselő, az elmúlt években volt általános megbízatású tárca nélküli miniszter, és betöltötte a digitális, kulturális, média- és sportügyek miniszterének tisztségét is.

Miniszterelnök-helyettesi kinevezésével is megtartotta a kabinetiroda irányításáért felelős miniszteri posztját.

Az igazságügy-miniszterré kinevezett Alex Chalk korábban a védelmi minisztérium közbeszerzési államtitkára, majd az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára volt.

Nagy-Britanniában nem írja elő törvény a miniszterelnök-helyettesi tisztség betöltését, a mindenkori kormányfő személyes döntési hatáskörébe tartozik, hogy kinevezi-e valamelyik kollégáját erre a posztra.

Kiemelt képen: Dominic Raab / Fotó: Daniel Leal/AFP

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: