KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megmagyarázhatatlan, miért ad a terrortámadás után támogatásokat az EU Palesztinának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megmagyarázhatatlan, hogy érhette ennyire felkészületlenül Izraelt a Hamász által indított terrortámadás, hiszen számos titkosszolgálat is árgus szemekkel figyeli a térséget. Arra sincs épeszű magyarázat, hogy a terrortámadások után az EU miért folyósít még támogatásokat Palesztinának. Könnyen kialakulhat egy olyan erőszakspirál, amely nemcsak Izraelt, hanem a világbékét is fenyegeti – hangzott el a 48 perc – Házigazda Lánczi Tamás csütörtök esti adásában az M1 aktuális csatornán.

A műsorban Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonsági tanácsadója, Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő és ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója vitatta meg Lánczi Tamással az Izraelt ért támadás következményeit.

A hirado.hu beszámolója szerint a műsorban Lánczi Tamás arra a kérdésre kereste a választ, hogyan érhette a bestiális támadás ennyire készületlenül az izraeli hadsereget.

„Hogy fordulhatott elő az, hogy a világ egyik legjobban edzett hadserege, a világ egyik legélesebb szemű titkosszolgálata ezt így benézte?” – tette fel a kérdést.

Horváth József rámutatott arra, nem csak az izraeli titkosszolgálatról van szó, mert ezt a térséget árgus szemekkel figyeli az amerikai és az orosz titkosszolgálat, és valószínűleg a kínaiak is.

Lánczi Tamás megjegyezte, „egy ilyen akcióról a palesztin oldalon minimum több ezer embernek tudnia kellett”. Felidézte, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója egy héttel a támadás előtt úgy nyilatkozott, hogy a közel-keleti térség csendesebb, mint bármikor.

Schiffer András azt mondta: „az, hogy az izraeli titkosszolgálat ennyire benézte a történetsort, több mint meglepő”. Emlékeztetett arra, hogy negyvenedik hete hergelik a népet a demokratikusan megválasztott izraeli kabinettel szemben.

Kiemelte, az elmúlt 75 évben nem volt példa arra, hogy a tartalékosok kilátásba helyezik, megtagadják a katonai szolgálatot, a Moszad korábbi vezetője pedig nyíltan a kormánnyal szembehelyezkedő nyilatkozatot fogalmaz meg.

Ez is érdekelheti:  Ki lőtte hátba a svéd miniszterelnököt?

„Miért gondoljuk azt, hogy más titkosszolgálatok nincsenek jelen Izraelben, az izraeli hadseregben vagy a Moszadban?” – kérdezte Schiffer András, és felidézte, hogy Benjámin Netanjahu és a koalíciós partnerei kifejezetten az amerikai állásponttal szembehelyezkedő nézeteket hangoztattak a tavalyi kormányalakításuk során.

„Nem gondoljuk azt, hogy komoly érdekeket sért, ha Izrael nem száz százalékig mindenben megbízható szövetsége az Egyesült Államoknak?” – vetette fel Schiffer András, rámutatva, hogy Izrael most egy az egyben beállt a Nyugat mögé.

Ifjabb Lomnici Zoltán egyetértett Schiffer Andrással abban, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, Palesztinának pedig az önrendelkezéshez, és hogy a szegénység táptalaja lehet a térségben a radikalizmusnak.

Az alkotmányjogász emlékeztetett arra, hogy egy héttel a konfliktus előtt az Egyesült Államok Izraellel kapcsolatos politikáját kritizáló cikkek is megjelentek az izraeli sajtóban. Kiemelte, hogy az Európai Unió és egyes tagállamok is támogatták Palesztinát. „Ezek a támogatások közvetve eljutnak a Hamászhoz” – közölte.

„Elindult az együttműködés Szaúd-Arábia és Izrael között, ami csípte a szemét sok iszlám államnak. Volt egy nagyon mély belpolitikai válság Izraelben, ami a hadseregre is átterjedt” – összegezte a házigazda, aki szerint nincs épeszű magyarázat arra, hogy a terrortámadások után miért folyósít az Európai Unió továbbra is támogatásokat Palesztinának, miközben a korábbi támogatásokból is rakétákat és fegyvereket vehettek.

Horváth József szerint hosszú hónapokat igényelhetett a szombati terrortámadás megszervezése, és rengeteg furcsa eleme van ennek a tragikus eseménynek.

„Aki volt katona, tudja, nincs az a kicsike katonai egység, aminek éjszaka ne kellene őrséget állítania” – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő annak kapcsán, hogy éjjel lemészárolták az izraeli hadsereg  Gázai övezet mellett állomásozó egységeit.

„Az izraeli hadsereg a támadás után lassan reagált” – vélekedett a szakértő.

Lánczi Tamás felidézte, „nemcsak zsidó izraeli állampolgárokat mészároltak le, hanem nyugat-európaiakat is, akik egy zenei fesztiválra mentek oda bulizni”.

Ez is érdekelheti:  Le Pen: Macron felelőtlen és hadvezért játszik

Véleménye szerint a nyugat-európai országoknak el kellene ítélniük a terrort magasztaló tüntetéseket, és fel kellene szólalniuk áldozatul esett állampolgáraik érdekében.

Schiffer András azt mondta: „egy erőszakspirál alakul ki, ami nemcsak arabokat, izraelieket, hanem a világbékét is fenyegetni fogja”.

MH

Kiemelt kép: Légifelvétel az izraeli légicsapások nyomán megsemmisült épületekről Gaza város Al-Rimal negyedében, október 12-én. Mustafa Hassona/Anadolu/Getty Images

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Megmagyarázhatatlan, miért ad a terrortámadás után támogatásokat az EU Palesztinának

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük