KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megjelentek a legújabb fejlesztésű orosz tankok az ukrán hadszíntéren

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország bevetette a legfejlettebb T-14 Armata típusú harckocsikat az ukrán csapatok ellen – jelentette kedden a RIA Novosztyi hírügynökség. A hír akkor került napvilágra, amikor Kijev határozott fellépést tervez a moszkvai erőkkel szemben.

„Az orosz erők elkezdték használni a legújabb Armata harckocsikat az ukrán állások ellen” – közölte a RIA Novosztyi a forrása, hozzátéve, hogy a tankok „még nem vettek részt közvetlen harci cselekményekben”.

A forrás szerint a T-14-eseket további védelemmel látták el a páncéltörő lövedékek ellen. A harckocsik személyzete a 2022 óta Oroszország egyik újonnan bekebelezett donbásszi köztársaságában tartanak gyakorlatot.

A Donyecki és Luganszki Népköztársaságok 2022 szeptemberében szavazták meg, hogy Oroszország részévé váljanak. Mindkét régió a 2014-es kijevi puccs nyomán szakadt el Ukrajnától.

Februárban egy videó került fel a közösségi médiára, amelyen állítólag egy T-14-es gépkocsi 125 mm-es lövegével tüzelt „a különleges katonai művelet [Ukrajnában] zónájában”.

Konsztantyin Szivkov, az Orosz Rakéta- és Tüzérségi Tudományos Akadémia alelnöke kedden az URA.ru hírportálnak elmondta, hogy a T-14-es elsősorban a brit Challenger 2 és a német gyártmányú Leopard 2A6 típusokkal fog megmérkőzni, amelyeket a NATO-országok biztosítottak Kijevnek.

„Az Armata technikai jellemzőit tekintve felülmúlja mindkét új nyugati harckocsit” – mondta Szivkov. Hozzátette, hogy a T-14-es képes „parancsnoki (központként” működni az orosz T-90M harckocsik csoportjában.

A T-14-est 2015-ben mutatták be a nagyközönségnek, és először Szíriában került harcba, ahol az orosz erők segítik Bassár Aszad elnök harcát az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) és más iszlamista fegyveresek ellen.

A harckocsi pilóta nélküli toronnyal rendelkezik, amely lehetővé teszi a háromtagú személyzet számára, hogy a tüzet egy elszigetelt páncélozott rekeszből irányítsa a hajótest elején.

A T-14-esek bevetésének híre akkor kerül napvilágra, amikor Kijev ellentámadásra készül. „Ukrajna modernkori történelme szempontjából döntő jelentőségű csatához közeledünk” – mondta Kirill Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője az RBC Ukraine hírügynökségnek hétfőn. „Ez tény, ezt mindenki megérti. Hogy [pontosan] mikor kezdődik, az titok”.

Ez is érdekelheti:  Lavrov Ukrajna 1991-es határainak megőrzési feltételeiről beszélt

Ukrán tisztviselők korábban azt mondták, hogy az offenzív műveletek sikere és ütemezése a külföldről érkező nehézgépek, köztük modern harckocsik szállításától függ. A Pentagon kiszivárgott dokumentumai szerint kilenc ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel Nyugaton, és további három dandárt készítettek fel „belsőleg” Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly azt mondta, hogy Moszkva „minden rendelkezésre álló eszközzel” meg fogja védeni területét. A Kreml ebben a hónapban kijelentette, hogy Oroszország fokozottan figyelemmel kíséri a Kijev támadási terveiről és képességeiről szóló információkat.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: A T-14 Armata tank. © Sputnik / Alexey Maishev

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük