TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Putyin elleni elfogatóparancs miatt Dél-Afrika ki akar lépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Nemzetközi Büntetőbíróság a múlt hónapban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Most Dél-Afrika kormánypártja kijelentette, hogy emiatt kilép a büntetőbíróságból.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök közölte, hogy az országot kormányzó ANC párt úgy döntött, hogy Dél-Afrikának ki kell lépnie a Nemzetközi Büntetőbíróságból, amely a múlt hónapban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

„Igen, a kormánypárt … meghozta azt a döntést, hogy Dél-Afrika számára ésszerű, hogy kilépjen a Nemzetközi Büntetőbíróságból”

– mondta Ramaphosa a Sauli Niinisto finn elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Ramaphosa közölte, hogy a döntést, amely az ANC hétvégi ülését követően született, elsősorban azért hozták meg,

„mert a bíróság bizonyos országokkal szemben igazságtalannak ítélt bánásmódot tanúsít”.

„Azt akarjuk, hogy ezt a méltánytalan bánásmódot érdemben megvitassák, de addig is a kormánypárt úgy döntött, hogy visszalép”

– mondta Ramaphosa.

Kedden Fikile Mbalula, az ANC főtitkára egy sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a kormánypárt Nemzeti Végrehajtó Bizottsága (NEC) múlt hétvégi ülésén úgy döntött, hogy az orosz elnököt nem lehet letartóztatni Dél-Afrikában, amíg az ANC kormánya van hatalmon. Ezért a bizottság felhatalmazta a kormányt, hogy lépjen ki a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó Római Statútumból.

Putyin ellen márciusban adtak ki elfogatóparancsot, miután a Kreml állítólag ukrán gyerekeket „rabolt el”. A Putyin elleni elfogatóparancs azt jelenti, hogy Pretoriának, amely idén a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) csúcstalálkozónak ad otthont, elméletileg le kellene tartóztatnia őt, amikor megérkezik. Dél-Afrika azonban nem volt hajlandó elítélni Oroszország részvételét az ukrajnai háborúban, mondván, hogy semleges kíván maradni, és a háború befejezését célzó tárgyalásokat részesíti előnyben.

Nem ez az első eset, hogy Pretoria megpróbál kivonulni az IstGH-ból: 2017-ben Dél-Afrikát megrovásban részesítette a bíróság, amiért nem tartóztatta le Omar al-Bashir volt szudáni elnököt, amikor 2015-ben az afrikai vezetők csúcstalálkozójára érkezett az országba. Ezt az incidenst követően dél-afrikai tisztviselők kérvényezték a bíróságból való kilépést. Ezt a döntést később visszavonták, miután a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy egy ilyen lépés alkotmányellenes lenne.

Ez is érdekelheti:  Büntetőeljárás indult Szlovákiában a MiG-29-es vadászrepülőgépek Ukrajnának való átadása miatt

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök / AFP © Alexander Zemlianichenko / POO

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A Putyin elleni elfogatóparancs miatt Dél-Afrika ki akar lépni a Nemzetközi Büntetőbíróságból

  1. Azt, hogy a kiskorú, árva gyerekeket kiviszik a frontvonal közeléből, MIÉRT EMBERRABLÁS ??
    Az a baj hogy azukránok ennyivel kevesebb gyereket tudnak élő pajzsként felhasználni ??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük