KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Megéri vezetőnek lenni a Karácsony közeli cégeknél: kilőttek a BKK-s igazgatói bérek

A BKV és a BKK Zrt. a Karácsony-időszakban arról vált híressé, hogy a Bajnai–Gyurcsány tandem, ahogy a kezükhöz kapták a fővárost, beültették a régi baloldali-liberális kormánytagokat és tisztviselőket a különböző fontos pozíciókba – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Mint írják, olyanok kaptak igazgatósági és felügyelőbizottsági széket a cégekben, mint például a Gyurcsány-kormány fontos minisztere, Draskovics Tibor, vagy korábbi államtitkára, Katona Tamás. De vezérigazgató lett a BKK-ban Bajnai Gordon egykori kabinetfőnöke, Walter Katalin is.

Egy biztos, bizonyos pozíciókban megéri Karácsony közlekedési cégeinél dolgozni, hiszen a „nagy fővárosi csőd” közepette még arra is jutott pénz, hogy rezsitámogatást adjanak a haveroknak, és mindkét helyen kilőtt az igazgatóság tagjainak fizetése. A személyi kiadások többmilliárdos többletkiadást jelentenek évente a cégeknek. Mindeközben Karácsony a pénzhiány miatt panaszkodik, és óriási BKK-jegyáremelést jelentett be a múlt héten.

Tízmilliárddal több személyi költség a BKV-nál

A BKV Zrt. már a balos hatalomátvételt követően óriási költekezésbe kezdett, hiszen 2020-ra 80 milliárdról 120 milliárdra nőttek a cég kiadásai. Hogy ez miből tevődött össze? Például ekkor már a bérköltség 8 százalékkal, 4 milliárd forinttal nőtt 2019-ről 2020-ra a cégnél.

A 2022-es beszámolójukból pedig kiderült, hogy hiába volt 163 milliárd forint a közlekedési cég árbevétele, ami 24 milliárdos többletbevételt jelentett az egy évvel korábbihoz képest, mégis kétszer akkora veszteséggel, 26 milliárd forint mínusszal zárták a tavalyi évet 2021-hez képest. Az ok itt is például, hogy az anyagjellegű ráfordítások és a személyi kiadások is nőttek. Az előbbi 20, az utóbbi közel 10 milliárd forinttal.

De nem csak a BKV veszteséges, a cég részeként működő BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. és a BKV Panoráma Kft. is mínuszban zárta a múlt évet.

Persze az igazgatóság tagjai nem jártak rosszul, hiszen az éves összdíjazásuk 36 millió forint volt, míg a felügyelőbizottság tagjai 22 millió forintba kerültek az adófizetőknek. Ez az igazgatóság tagjai esetében pontosan 13 millió forinttal, a felügyelőbizottság tagjai esetében 7 millióval több, mint 2019-ben, az utolsó Tarlós-évben volt. Rájuk szerencsére jutott pénz.

Ez is érdekelheti:  Donald Trumpot kiengedték a kórházból

Rezsitámogatásra is volt pénz, mégis jegyárat emelnek

És hogy mi a helyzet a BKK-nál?

Ahogy a Karácsony-brigád átvette a céget, 2019-ről 2020-ra a BKK árbevétele 32 milliárd forinttal csökkent. A BKK jegyértékesítésből származó árbevétele 25 milliárd forinttal csökkent egy év alatt. Ennek ellenére Karácsonyék már ekkor elkezdték a hozzájuk közel álló embereket kitömni, hiszen már 2020-ban 3 milliárd forinttal többet költöttek személyi jellegű kiadásokra, mint egy évvel korábban.

A cég helyzete azóta valamennyire rendeződni látszott, hiszen tavaly nőtt az árbevétel: míg 2021-ben 71 milliárd volt, addig a 2022-es évben már 97 milliárdra rúgott ez az összeg. Árnyalja a képet, hogy a cég beszámolójának kiegészítő mellékletéből kiderül, hogy 655 milliárd forint folyószámlahitelt vettek igénybe tavaly, míg egy évvel korábban még nem volt erre szükség – írja a Tűzfalcsoport.

A cég helyzete annak ellenére instabilabb, hogy a fővárostól 139 milliárd forint támogatást kaptak tavaly, ami 43 milliárd forinttal több, mint 2019-ben.

Persze a személyi jellegű kiadások itt is folyamatosan nőttek, 18 milliárdról 20 milliárdra egy év alatt. Nem csoda, hiszen a beszámoló kiegészítő mellékletéből kiderül, hogy a 2021. évben prémiummal jutalmazott munkavállalók közel 50 százalékának prémiumát teljes egészében alapbéresítették a 2022. évi bérfejlesztés mellett.

Sőt, a BKK-dolgozók egyszeri, 200 ezer forintos rezsitámogatást kaptak. Persze csak a saját köreikbe tartozó embereknek jutott ilyen nagyvonalú juttatás.

Itt is megérte igazgatósági tagnak lenni, hiszen tavaly 104 millió forintot fizettek ki nekik, míg ez az összeg két évvel korábban csak 93 millió forint volt.

A lényeg tehát: csőd ide, csőd oda, Gyurcsány emberei mindenképp jól járnak. A pénz elfogyott, és Karácsonyék persze nem magukon, hanem a fővárosi utazókon kezdték a megszorítást. A főpolgármester múlt héten soha nem látott mértékű vonaljegyár-emelést jelentett be, szeptember 1-jétől egy vonaljegy 450 forintba, a fedélzeti vonaljegy 600 forintba, illetve a gyűjtőjegy 4000 forintba kerül majd.

Ez is érdekelheti:  Elon Musk lemondásra szólította fel a titkosszolgálat vezetőjét, miután Trump ellen merényletet kíséreltek meg

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója, Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük