KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Még közelebb az EU belépéshez: Zelenszkij betiltja az orosz helységneveket… is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Zelenszkij elnök aláírta azt a jogszabályt, amely eltörli az orosz történelemre vagy kultúrára való utalásokat az ukrajnai városok, községek, falvak és más földrajzi helyek nevéből.

Zelenszkij pénteken hagyta jóvá az úgynevezett „dekolonizációs” törvényt – olvasható az ukrán parlament, a Verhovna Rada honlapján. A jogszabályt márciusban fogadták el a képviselők, és már tavaly év eleje óta dolgoztak rajta.

A törvény tiltja az orosz államhoz, annak szimbólumaihoz, történelmi vagy kulturális helyszínekhez, városokhoz, dátumokhoz és eseményekhez kapcsolódó „dicsőítő, megemlékező, propagandisztikus elnevezéseket”. A tilalom olyan személyiségekre is kiterjed, akik „katonai agressziót követtek el Ukrajna és más szuverén országok ellen” – olvasható a jogszabályban.

A törvény három hónappal a kihirdetése után lép hatályba – írta a Facebookon Vladimir Viatrovich, az Európai Szolidaritás Pártjának parlamenti képviselője. Ezt követően a helyi közigazgatásoknak hat hónapjuk lesz arra, hogy „megszabadítsák a köztereket az „orosz világ” szimbólumaitól: szobrokat és emlékműveket szereljenek le, utcákat és más objektumokat nevezzenek át” – írta.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: AFP / Wojtek Radwanski

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: