KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Medvegyev: Igazságos Argentína küzdelme a Falkland-szigetekért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Argentína igazságos küzdelmet folytat a brit tengerentúli területnek számító Malvin-(Falkland-)szigetek) feletti szuverenitás visszaszerzéséért – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, a kormányzó Egységes Oroszország elnöke a párt honlapján hétfőn megjelent cikkében.

Medvegyev arra reagált, hogy Argentína csütörtökön felmondta a Nagy-Britanniával 2016-ban megkötött, úgynevezett Foradori-Duncan-megállapodást, amely a szigetcsoport körüli gáz- és olajkitermelést, a hajózást és a halászatot szabályozza.

„A papír történelmi mértékkel mérve meglehetősen friss – 2016-ből való. De politikai értelemben elrothadt és bűzlik (ahogyan egyébként minden, amihez London pestises keze hozzáér). Az, hogy Buenos Aires a vitatott területek feletti szuverenitás visszaszerzéséért folytatott igazságos küzdelem folytatására összpontosít, világosan kimutatta, hogy az államok a jogi személyiségük megerősítése felé vették az irányt, és harcot folytatnak a neokolonializmus szégyenletes mai gyakorlata ellen, amelytől még mindig sok ország szenved”

– írta a volt orosz elnök és kormányfő.

„Itt az ideje a nemzetközi műtétnek, hogy eltávolítsuk a gyarmati múlt rosszindulatú daganatát”

– fogalmazott Medvegyev.

Rámutatott, hogy az ENSZ nyilvántartásában még mindig sok olyan terület szerepel, amelynek a mai napig nincs megfelelő önkormányzata, és ezek

„a gyarmati rendszer 1950-1970-es években bekövetkezett összeomlásának maradványai”.

Dmitrij Medvegyev szerint Nagy-Britannia soha nem fogja Mauritiusnak adni a Chagos-szigetcsoportot, Franciaország pedig Mayotte-ot a Comore-szigeteki Uniónak, illetve az Éparse-szigeteket Madagaszkárnak. A politikus azt állította, ezeken a területeken megerősödött az a tudat, hogy

„helyes ellenállni a neokolonialista gyakorlat maradványainak és az egykori nyugati metropoliszokból kiinduló perverz kulturális attitűdök erőltetésének”.

Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy az új, többpólusú világ sokkal bonyolultabb lesz, mint egy „kétdimenziós bipoláris vagy egypólusú diktatúra”.

„És amíg a Szovjetunió aktívan hozzájárult a gyarmati rendszer bukásához a világban, mi most más országokkal együtt beverhetjük az utolsó szöget a nyugati világ neokolonialista törekvéseinek koporsójába”

– összegezte üzenetét az orosz politikus.

Az Falkland-szigetekért Argentína és Nagy-Britannia 1982-ben háborút vívott. A kilencszáznál is több halálos áldozatot követelő konfliktus brit győzelemmel zárult. Buenos Aires soha nem ismerte el London szuverenitását a szigetcsoport felett, de sokáig nem vetette fel újból a kérdést.

Kiemelt kép: RIA Novostyi 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: