KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Medvegyev: a Nyugat kozmikus kreténsége okozza a válságot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország nem fog élelmiszert exportálni a saját piacának rovására – jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, volt orosz elnök, hozzátéve, hogy a Nyugat a saját “kozmikus kreténizmusa” a felelős a fenyegető válságért.

Medvegyev hosszas Telegram-posztban kommentálta a nyugati vezetők közelmúltbeli kijelentéseit az élelmezésbiztonságról. Mivel Oroszország és Ukrajna jelentős búzaszállítók, a globális export mintegy 30 százalékát adják, az árak jelentősen emelkedtek a szomszédos államban indított orosz katonai offenzíva és az azt követő, Moszkva ellen az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és néhány nyugati ország által bevezetett szankciók óta.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szerdán azt mondta, hogy az Oroszországból származó műtrágyáknak és élelmiszeripari termékeknek vissza kell kerülniük a világpiacra.

Medvegyev egyetértett azzal, hogy az Oroszországból érkező búza- és egyéb élelmiszer-ellátása nélkül az importáló országoknak “nagyon nehéz dolguk lenne”, különösen azért – jegyezte meg -, mert orosz műtrágya nélkül “csak lédús gyomok” nőnek a földjeiken.

“Nos … ez szomorú. Magukat okolhatják” – írta.

Medvegyev véleménye szerint a Nyugat most “hátrál”, mert “ezek a pokoli szankciók semmit sem érnek, ha olyan létfontosságú dolgokról van szó”, mint az élelmiszer vagy az energia.

A szankciók mindenkit akadályoznak abban, hogy normális, virágzó életet éljen – érvelt a volt orosz elnök. A NATO bővítése és a “zűrzavar az adósságok, a kifizetések és más dolgok számításával” súlyosbította a helyzetet – mondta.

“És ami a legjelentősebb zavart okozza, az [a Nyugat] saját kozmikus kreténsége” – állította.

Medvegyev szerint Oroszország kész teljesíteni minden kötelezettségét, de joggal várhat némi segítséget kereskedelmi partnereitől. Ellenkező esetben – hangsúlyozta – nem lenne logika a dologban: “Egyfelől őrült szankciókat vetnek ki ránk, másfelől pedig [a Nyugat] élelmiszer-szállításokat követel”.

“Ez nem fog megtörténni, nem vagyunk idióták” – mondta, hozzátéve, hogy nem lesznek exportszállítások az orosz piac kárára.

“Az élelmiszer Oroszország polgárai számára szent ügy”

– mondta.

Korábban csütörtökön Makszim Oreskin orosz elnöki tanácsadó globális éhínséget jósolt, amely szerinte “ősz végére vagy az év végére” kezdődik.

Az ukrajnai orosz katonai művelet február végi megindítása óta Moszkva, Kijev és különböző nyugati szereplők egymásra mutogatnak a fenyegető élelmiszerválság miatt.

A márciusi G7-csúcson Emmanuel Macron francia elnök egy globális “élelmezésbiztonsági kezdeményezéssel” állt elő. Ez magában foglalja a készletek válság esetén történő felszabadítására vonatkozó vészhelyzeti tervet, a mezőgazdasági nyersanyagok exportjára vonatkozó korlátozások mellőzésére vonatkozó többoldalú kötelezettségvállalást, a termelési küszöbértékek ideiglenes megemelését, a legsebezhetőbb országok fenntartható élelmiszertermelésének támogatását, valamint egy olyan mechanizmus létrehozását, amely lehetővé tenné, hogy szükség esetén “megfelelő mennyiségben és elfogadható áron” ellássák őket mezőgazdasági termékekkel.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: