Modern idők - avagy Chaplin sem irigyelne meg minket

Mayer Gábor: Modern idők – avagy Chaplin sem irigyelne meg minket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Engedett az idő s előbújt a nap, ilyenkor van kedve az embernek bemenni még a városba is. Eleget tettem állampolgári, sőt – feltöltős mobilkártya – tulajdonosi kötelezettségemnek, bemutattam magam, hogy íme: itt, ki használja. Ez a bemutatkozási kötelezettség is az ide küldött csosztorgók miatt van, akiket úgy irányítottak ránk felszabadítani a tudatunkat, mint annak idején a második ukrán frontot.

Az aktus gyorsan lezajlott, a végén az ügyintéző felajánlott valami biztosítással fejbeütött akciós lehetőséget, amellyel még több és még… – de leintettem, hogy legszívesebben földhöz vágnám így is, nem akciózok. Helyzetéből adódón persze rögtön úgy értette, hogy a készülékkel van bajom. Sebaj, cseréljem másikra – de ismét leintettem: az egész rendszert utálom! Úgy, ahogy van. A végtelen lehetőségeivel meg a mindenbe való belepofázásával.

Már a villamoson, a sok lehajtott fej láttán gondoltam tovább, hogy persze, nyomkodni meg húzgálni ezt a valamicsoda rohadékot leginkább temperált helyen ülve lehet. A természetes világgal már annyi érintkezésünk van, amennyit a szuperokos készülékünk közvetít nekünk. Például nagy nyivákolással arról, hogy sarkvidéki rettenet hideg csapott le ránk. A gondosan belénk vert általános közhangulatnak megfelelőn mostanában mínusz 3 – 4 fokos extrém hidegről beszélnek. Itt-ott persze még ma is lehet 20 vagy annál kevesebb is, de gyerekkori emlékeim szerint a sarkvidéki hideg valahol -30 fok alatt kezdődik. Ma meg már általános sóhajtozás hallik arról, hogy ne legyen hidegebb a tél plusz 5 – 6 foknál, már akkor is hirdetőoszlopnak öltöznek az emberek steppelt paplankabátokba tekerőzve négy – öt rétegben, dupla sapkával, kapucnival borítva. Igaz, az elcsípett, különösen jó vételeket is kell használni valamikor.

Van esélyünk nyárra télen is – ha azt akarjuk, éltessük az éghajlatváltozást. Ami ciklikusan változik nélkülünk is akár hozzásegítünk a hülye szélkerekeinkkel, napelemeinkkel – akár nem. Ha meleget akarunk, legyen meleg, de felejtsük el a szánon sikló Mikulás, és a behavazott tájra terülő karácsonyi béke szent csendjének képeit. Az ember úgyse fér a bőrébe se munkájában, se szerelmében – ami után tegnap sóvárgott, mára nyűggé válik. Talán, mert nagy erőlködéssel modernizálunk. Mindent és mindig, s a modernizálás fejlődésével nyúlunk bele a teremtett világba.

A lehetetlen csőbútorra is ráfogtuk, hogy az milyen modern meg korszerű, de az igazi mégiscsak az volt, hogy feltaláltuk a nejlonharisnyát, nejloninget, és nejlonzacskót, nejlonüveget. Ma már minden nejlonból van az atlétatrikótól az űrrakétáig, csak épp nem tudjuk hová tenni a kiszolgáltnak maradékát. Fával, bőrrel, kővel, vassal, kötéllel, posztóval még lehet mit kezdeni, de a műanyaggal már nem. Elsőre akkor fogtam gyanút, amikor a műanyag-szálúra cserélt gyökérkefém, vesszőseprűm szálaik elöregedése után – elporlottak.

Ma már vízben isszuk, zöldségben, gyümölcsben, halban, húsban esszük a nano méretűre hasadt műanyagot, s mintha lelkünkben – testünkben, szellemünkben is műanyaggá váltunk volna. Tombol bennünk a korszerűvé, moderné, haladóvá válás parancsa. Annyi kis ablakunk maradt a valódi világra, hogy akkor dobban nagyot szívünk, amikor akár képen, akár a vízen, fából ácsolt, épített régi halászbárkára téved szemünk, melynek padján, koszorúfáján láthatón ott van a szíjas, rég elporladt halászok tenyerének vére, zsírja. S ha erősebb fuvallat csap felénk a nyílt vízről, olykor még könny is csillan szemünkben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:

Mégis Puskásék nyerték meg az ’54-es világbajnokságot?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük