KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Másodfokon is elítélték a DK-s Varju Lászlót

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A képviselőt testi sértésben is bűnösnek mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla, a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett. A tárgyalás első részén az ügyészeket és bírókat megfenyegető Gyurcsány Ferenc is részt vett, de az ítéletet már nem várta meg.

Másodfokon folytatódott csütörtökön a Fővárosi Ítélőtáblán a választás rendje elleni bűntettel, súlyos testi sértéssel és garázdasággal vádolt DK-s országgyűlési képviselő, Varju László büntetőpere. A bíróság ítéletet is hirdetett az eljárásban.

A tárgyalásra a DK több vezető politikusa is eljött, így a bírókat és ügyészeket is megfenyegető Gyurcsány Ferenc, de a párt több tucat aktivistája is jelen volt bíróságon.

A főleg idősekből álló DK-s szimpatizánsok a bíróság épülete előtt is demonstráltak Varju védelmében. Gyurcsány mellett eljött Rónai Sándor EP-képviselő és Gréczy Zsolt országgyűlési képviselő is, de a tárgyalás előtt hiába próbálták őket nyilatkozatra bírni az újságírók, a bukott miniszterelnök és párttársai nem álltak szóba a sajtó képviselőivel.

Garázdaság, testi sértés

A gyurcsányista politikus ellen 2020 áprilisában emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint Varju, a DK képviselőjelöltjeként, a 2018-as országgyűlési választások előtt, győzelmi esélyeinek növelése érdekében, visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért.

A másik két vádpont az ellenzék 2018 decemberi, MTVA székháznál okozott botrányához kapcsolódik, amikor is Varju politikustársaival együtt randalírozott az épületben, összetűzésbe kerülve az ottani biztonsági szolgálattal. A képviselő a vád szerint egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

A fenyegetőző Gyurcsány és az EP-képviselő Rónai Sándor is fontosnak tartották, hogy részt vegyenek a tárgyaláson. Forrás: Ficsor Márton (Mandiner)

A Fővárosi Törvényszék 2023 januárjában

bűnösnek mondta ki a képviselőt garázdaság vétsége és választás rendje elleni bűntettben, és összesen 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság ugyanakkor felmentette Varjut a súlyos testi sértés vádja alól.

Folyamatos fenyegetőzések

A DK-s képviselő felháborodottam kommentálta az ítéletet, melyet „a putyinizálódó orbáni Magyarország legsúlyosabb kordokumentumának” nevezett. Persze pártelnöke sem maradt le mögötte, ő is megjelentetett egy fenyegetőző posztot, amelyre pár nappal ezelőtt Varju és a Momentumos Fekete-Győr András elleni büntetőpere kapcsán még rátett egy lapáttal.

Ez is érdekelheti:  Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen

Fenyegetőzését az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közös közleményben utasította vissza, ahogy a Kúria és a Legfőbb Ügyészség is együtt adott választ Gyurcsány szavaira.

Döntést hoz a Fővárosi Ítélőtábla

A mai másodfokú tárgyaláson az ügyész és Varju védője, az egykori igazságügyi államtitkár, Hankó Faragó Miklós is elmondta perbeszédét. Az ügyészség szerint a testi sértés bűntette is megáll Varju ellen, ezért súlyosításra tett indítványt és arra, hogy a bíróság szabjon ki a vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést.

Hankó Faragó szerint viszont védence senkinek nem akart sérülést okozni és csak arra törekedett, hogy az ellenzéki petíciót beolvassák a tévében. Varju László csak védekezett a dulakodás során és ezt a bizonyítékok, a videófelvételek és a tanúvallomások is alátámasztják – mondta az ügyvéd. A képviselő az ügyvéd szerint jogos védelmi helyzetben volt. Hankó a vádlott felmentésére tett indítványt.

Varju László a tárgyaláson közölte: politikus-társaival együtt semmilyen bűncselekményt nem követtek el a 2018 decemberi akció során. Országgyűlési képviselőként pedig joga volt az MTVA épületében tartózkodnia. Varju a választás rendje elleni bűncselekményt is tagadta. Ezzel együtt egy kortesbeszédet tartott, amelyben a kormányt és a Fideszt vádolta mindenért.

A Fővárosi Ítélőtábla délben hirdetett ítéletében részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és

nem csak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta.

Az első fokon kiszabott büntetési tételt, azaz a 900 ezer forintos pénzbírságot ugyanakkor a táblabíróság helyben hagyta.

Az indoklás szerint egy országgyűlési képviselő nem hatolhat be csak úgy kedvére egy tévé-stúdióba. A vizsgált esetben pedig csak akkor akadályozták meg a biztonsági őrök a továbbhaladását, amikor nekirontott a biztonsági őrök sorfalának, hogy behatoljon a stúdióba. Provokatív , támadó jellegű volt Varju fellépése és kihívóan közösségellenes. A bíróság megállapítása szerint az ellenzéki képviselőket nem érte jogtalan támadás.

Ez is érdekelheti:  Lengyel ellenzék: Donald Tusk beleegyezhet az uniós menekültáthelyezési mechanizmusba

A választás rendje elleni bűncselekmény kapcsán a rögzített felvételek alapján egyértelműen bizonyítottnak látta a bíróság azt is, hogy Varju felajánlja az anyagi ellenszolgáltatást Horváth Imre független képviselőnek. A befolyásolási törekvése egyértelmű.

 

Mandiner

Kiemelt kép: Varju László a Fővárosi Ítélőtáblán (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük