TÁMADÁS A TURULUNK ELLEN - NYÍLT LEVÉL AZ ÚJ HEGYVIDÉKI POLGÁRMESTERNEK
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Március 15. – Nicolae Ciuca: a magyarok „többletértéket” jelentenek a romániai társadalom számára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Aktív közéleti részvételükkel, a kölcsönös tisztelet jegyében együttműködve a román többséggel, gazdag kulturális örökségükkel, hagyományaikkal, valamint a szabadság és demokrácia európai értékeihez való ragaszkodásukkal a romániai magyarok többletértéket jelentenek a társadalom számára – jelentette ki szerdán Nicolae Ciuca román miniszterelnök a március 15-ei magyar nemzeti ünnep alkalmából.

A miniszterelnök magyar nemzetiségű polgártársaihoz intézett, a kormány sajtóirodája által közzétett üzenetében rámutatott: március 15. lehetőséget biztosít számára arra, hogy üdvözletét küldje a romániai magyaroknak, és kiemelje hozzájárulásukat Románia fejlesztéséhez és modernizálásához.

Megállapította: az elmúlt három évtizedben Románia jelentős előrelépéseket ért el egy demokratikus és befogadó társadalom építése terén, ezt pedig a magyar kisebbségi közösség hozzájárulása is elősegítette.

Nicolae Ciuca kifejtette: a nemzeti kisebbségek kultúrájának, történelmének, etnikai, nyelvi és vallási identitásának támogatása és megerősítése egy érett, demokratikus és európai társadalom jellemzői, Romániának pedig szüksége van minden állampolgár kreatív energiájára, ötletére és inspirációjára, függetlenül az etnikai, nyelvi és vallási hovatartozástól.

„Ezen a különleges napon őszinte jókívánságaimat küldöm a magyar nemzetiségű román állampolgároknak, akiknek egészséget, jólétet kívánok! Isten éltesse Önöket!”

– zárta üzenetét a román miniszterelnök.

A román elnöki hivatal honlapján közzétett köszöntőjében Klaus Iohannis államfő is azt emelte ki, hogy a romániai magyarok – az ország más nemzeti kisebbségeivel együtt – jelentősen hozzájárulnak a román társadalom fejlődéséhez, európai útjához. A román elnök szerint a több évszázados együttélés megmutatta az interkulturális párbeszéd előnyeit, az 1989-es román forradalom óta eltelt három évtized pedig bebizonyította, hogy kölcsönös megismeréssel és tisztelettel a román állampolgárok anyanyelvüktől függetlenül egy „méltóságteljes, virágzó” országot tudnak együtt építeni.

„Hozzon a mai ünnep önöknek bizalmat és új energiákat, ragyogja be fénnyel lelküket, töltse el örömmel és reménnyel közösségeiket!”

– zárta a „magyar etnikumú román állampolgárokhoz intézett” jókívánságait a román államfő.

Ez is érdekelheti:  Az Európai Unióban nem sikerült legyőzni a háborúpártiakat, bár pozíciójuk meggyengült

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük