KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Már szállítják is a plusz 700 millió köbméter gázt az oroszok hazánknak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak – számol be a hírről Menczer Tamás külügyi államtitkár közösségi oldalán tett bejegyzésében.

Szijjártó Péter külügyminiszter a közelmúltban tett látogatást Moszkvában, ahol találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és tárgyalást folytatott, a korábbi szerződésekben foglaltakon túli, további 700 millió köbméter földgáz vásárlásáról.

Mint azt Menczer Tamás írja, a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást.

 

Menczer Tamás Facebook bejegyzése:

A szomszédunkban zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe. A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra. 
Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége terén, a 32% feletti szint normális időkben elegendő is lenne – különösen, hogy az európai átlag 20% alatt van – de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk.
Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni.
A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, melyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, melyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések.
Magyarország kormányának kötelessége biztosítani az ország biztonságos földgázellátását, s ezen kötelességünket teljesítjük is 

Kiemelt kép: Vermes Tibor/Demokrata, archív

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Ez is érdekelheti:  Ukrajnában már lőnek a "toborzók" az ellenálló mozgósítottakra

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük