KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Már nem az USA vezeti az OPEC+ országokat – napi 2 millió hordóval csökkentik az olajtermelést

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az OPEC+ államok megállapodtak abban, hogy novembertől napi 2 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést – ez az elmúlt két évben a legnagyobb arányú kitermelés csökkentés.

A tárgyalások eredménye komoly aggodalmat és elégedetlenséget váltott ki az Egyesült Államokban. Sajtóértesülések szerint korábban a Fehér Ház megpróbálta meggyőzni az OPEC+ egyes tagjait, különösen Szaúd-Arábiát, hogy ne csökkentsék az olajtermelést, mivel ez az üzemanyagárak érezhető emelkedéséhez vezethet. Szakértők szerint azonban Rijádnak gazdasági, sem politikai érdeke nem fűződik ahhoz, hogy az USA utasításai szerint járjon el.

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a találkozón kiemelte, hogy az olajkitermelés tervezett csökkentése az elmúlt két évben a legnagyobb arányú lesz. A kezdeményezés célja, hogy egy bizonytalan időszakban helyreállítsa a kereslet és kínálat egyensúlyát a globális energiapiacon – magyarázta a miniszterelnök-helyettes.

Szerinte ősszel és télen hagyományosan csökken az üzemanyag-fogyasztás a világon, így az alapanyag-termelés volumenén is igazítani kell. Emellett a globális gazdasági növekedés is lassulni kezdett, ami további nyomást gyakorol az olajkeresletre.

Az olaj világpiaci ára növekedéssel azonnal reagált az OPEC+ országok döntésére, így szerda délután a londoni ICE tőzsdén az irányadó Brent olaj nyersanyagára hordónként 2,3%-kal, 93,94 dollárra emelkedett.

Megjegyzendő, hogy az OPEC+ szövetség tényleges olajtermelése a közelmúltban messze elmaradt a kitűzött céltól, a jelenlegi OPEC+ döntés a nyersanyagárak további emelkedéséhez vezethet – jegyezte meg Alexander Potavin, az FG Finam elemzője, aki szerint egy hordó Brent olaj ára a közeljövőben ismét a 100 dolláros lélektani szint fölé emelkedhet.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: