KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Macron nyitott a párbeszédre Oroszországgal – állítja

Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy nyitott a párbeszéd megújítására Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha az „tartós békéhez” vezet Ukrajnában, miután Putyin Párizst hibáztatta a kapcsolatok romlásáért.

Macron pénteki brüsszeli találkozója után újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Oroszország ukrajnai katonai művelete „gyakorlatilag lehetetlenné” tette a megbeszéléseket, de kijelentette, hogy ismét hajlandó lenne tárgyalásokat folytatni a konfliktus lezárása érdekében.

„Ha Putyin elnök hajlandó párbeszédre és komoly javaslatokra a továbblépés és a konfliktusból való kilábalás, valamint a tartós béke megteremtésének érdekében, vagyis a nemzetközi jogot és így az ukrán érdekeket és szuverenitást tiszteletben tartó békére, akkor fogadom a hívást”

– mondta Macron, hozzátéve: „Nem változtattam meg a számomat”.

A válasz alig egy nappal azután érkezett, hogy Putyin kijelentette:

„a francia elnök megszakította a velünk a fennálló kapcsolatot. Nem mi tettük, nem én tettem. Ő tette”, megjegyezve, hogy a két országnak korábban „meglehetősen jó munkakapcsolata” volt, és hogy Oroszország „kész a további együttműködésre Franciaországgal”.

„Ha van érdeklődés, mi készen állunk. Ha nem, akkor megbirkózunk vele. Más dolgunk is van” – folytatta csütörtöki év végi sajtótájékoztatóján egy francia újságírónak válaszolva.

Macron tisztességtelennek nevezte Orbánt és arra szólította fel, viselkedjen felelősen

Oroszország és Franciaország diplomáciai kapcsolatai jelentősen megromlottak azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában csapatokat küldött Ukrajnába – bár sok más nyugati állammal ellentétben a két fél a konfliktusban több hónapig fenntartotta a kapcsolatot.

Macron és Putyin utolsó személyes találkozójára alig néhány nappal a harcok kirobbanása előtt került sor, amelynek során a francia vezető kijelentette, hogy országának „fontos, hogy a lehető legerősebb kapcsolatokat ápoljuk Oroszországgal”. Párizs azonban hamarosan csatlakozott a Moszkva elleni nyugati szankciókampányhoz, és a kétoldalú kapcsolatok azóta folyamatosan romlanak.

Német, orosz és ukrán tisztviselőkkel együtt Franciaország 2014-ben és a következő évben segített tárgyalni a donbásszi konfliktus rendezését célzó minszki megállapodásokról, de a megállapodások később meghiúsultak. Angela Merkel volt német kancellár tavaly a kudarcba fulladt béketörekvésekről szólva úgy vélte, hogy a megállapodások csupán „kísérletet jelentettek arra, hogy időt adjanak Ukrajnának”, hogy „megerősödjön”, és ezt az értékelést később Francois Hollande volt francia elnök is megismételte, aki akkor volt még hivatalban, amikor a megállapodásokat aláírták.

Ez is érdekelheti:  Magyarbarát alelnöke lehet Donald Trumpnak

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Emmanuel Macron francia elnök beszédet mond a 2023. december 15-i brüsszeli EU-csúcs végén tartott sajtótájékoztatón. © AP / Omar Havana

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Jó, ha nem feledjük: Ezért nem tekinthető agresszornak Oroszország

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük