KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ma már mit sem érnek Zelenszkij ígéretei

Zelenszkij színészként eltöltött évei nemcsak szónoki és tárgyalókészségét fejlesztették, hanem rányomták a bélyegüket elnökválasztási kampányának két, talán legfontosabb ígéretére: a nepotizmus és a korrupció leépítésére.

– Tapasztalt szerző és író, aki tudja, hogy mi az, ami működik, ha ő mondja el – nyilatkozta Zelenszkijről az amerikai közrádiónak Bob Falls Tony-díjas színházi rendező. – Tehetséges abban, hogy egyszerre sugározza a dühöt és a sebezhetőséget. Ez valószínűleg be van próbálva (mint minden színdarab), mégis teljesen spontánnak és élőnek tűnik az adott pillanatban. A New York Times amerikai napilap egyenesen odáig ment, hogy a Zelenszkijről szóló portrécikkben leírják, Ukrajna elnökeként „élete szerepét játssza”. Az általa „A nép szolgája” című televíziós sorozatban alakított Vaszilij Petrovics Goloborodkóhoz hasonlóan ő is egy hétköznapi ember, aki váratlanul hatalomra került.

Az ukrán elnök színészként nagyon is tisztában van azzal, hogyan lehet meggyőzni az embereket. A kampányát is hangzatos ígéretekkel kövezte ki, némelyik azonban mára feledésbe merült.

Mindig kell egy barát

Zelenszkij ígérete, miszerint nem nevez ki barátokat és az adott szakterületen kívül eső embereket a legmagasabb kormányzati posztokra, már a kezdetektől fogva kudarcot vallott. Mindössze két nappal a beiktatása után gyerekkori barátját, Ivan Bakanovot nevezte ki az ukrán SBU biztonsági ügynökség első helyettes vezetőjévé. Bakanovot azóta leváltották, árulás előkészítésének vádja mellett.

Bakanov a kezdetekkor egyike lett annak a harminc, az elnökhöz közel álló személynek, akik Zelenszkij hivatalba lépése után kormányzati állásokat kaptak. Emellett az Ukrajnai Választók Bizottsága nevű civil szerint közel húsz olyan személy kapott valamilyen központi hivatalban kinevezést, aki személyesen ismerte Zelenszkijt. Emblematikus, és a sajtó által előszeretettel tárgyalt ügy lett Alexander Rodnyánszkij ügye is, akit az elnök gazdasági főtanácsadóvá nevezett ki megválasztása után. Rodnyánszkij annak a filmproducernek a fia, aki annak idején országosan ismertté tette Zelenszkijt, mint színészt.

Ez is érdekelheti:  Ellenzéki ukrán portál: Magyarország leállíthatja Ukrajna áramellátását

Korrupció – az örök probléma

Zelenszkij kinevezési gyakorlata a korrupció tekintetében is rossz fényt vetett a szárnyait bontogató elnökre. Zelenszkij előzőleg azzal vádolta elődjét, Petro Porosenkót, hogy megfeledkezett arról a törvényről, amely megtiltja, hogy olyan személyek kapjanak kormányzati kinevezést, akik a hazaárulással elítélt Viktor Janukovics elnöksége alatt is vezető tisztségeket töltöttek be. Zelenszkij egy nappal a beiktatása után megszegte ezt az ígéretet, amikor Andrij Bohdant nevezte ki kabinetfőnökévé. Bohdan Janukovics alatt dolgozott a kormányban, a kormány korrupcióellenes megbízottjaként, és a törvény értelmében 10 évre el kellett volna tiltani a kormányzati szolgálattól.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy Zelenszkij népszerűsége megválasztását követően csökkenni kezdett, és a Statista közvélemény-kutatási adatbázis szerint 2021 márciusában az akkor megkérdezettek mindössze 38 százaléka válaszolt úgy, hogy Zelenszkij elnökként megvalósított tetteivel legalább „többnyire” egyetért. A teljes mértékben az elnököt támogatók aránya ekkor mindössze 12 százalék volt.

A háború kitörését követően Zelenszkij színészi szónoklatainak köszönhetően az ukrán ellenállóképesség szobrává vált. Nagy kérdés azonban, hogy a mögöttes jelenségek, például a kapcsolatokat romboló kisebbségi szabályozás, a nyomasztó médiaszabályozás, valamint a korrupciós botrányok mellett mikor inog meg a széke.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videokonferencia keretében vesz részt a Világgazdasági Fórum 53. találkozóján Davosban 2023. január 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük