A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lengyelország tankokat adott át Ukrajnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lengyelország több harckocsit szállított Ukrajnának – jelentette be hétfőn Mateusz Morawiecki miniszterelnök, anélkül, hogy részleteket közölt volna azok számáról vagy típusáról. Ezzel Csehország és Szlovákia után Lengyelország a harmadik NATO-ország, amely harckocsikkal látta el Ukrajnát.

A hónap elején az Egyesült Királyság felajánlotta néhány harckocsiját Lengyelországnak cserébe.

“Lengyelország tankokat szállított Ukrajnának, de a mi és az ukránok biztonsága érdekében jelenleg nem hozzuk nyilvánosságra az adományozott felszerelés mennyiségét” – mondta Morawiecki a Polsat Newsnak adott interjújában.

Boris Johnson brit miniszterelnök a múlt héti kijelentéseiből lehet következtetni a tankok típusára vonatkozóan, amikor azt mondta, hogy London felajánlotta Varsónak néhány saját tankját, “hogy segítsen nekik, amikor T-72-es tankjaik egy részét Ukrajnába küldik”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több százmillió dollár értékű fegyvert és lőszert öntöttek már Ukrajnába azóta, hogy az orosz csapatok február 24-én átlépték a határt. A két NATO-tag ragaszkodott ahhoz, hogy nem részesei a konfliktusnak, de kendőzetlenül kinyilvánították elkötelezettségüket az oroszok ellen.

Meg nem erősített hírek szerint Csehország, Szlovákia és Szlovénia is harckocsikat küldött Ukrajnának – akár a szovjet tervezésű T-72-es, akár a nagyon hasonló jugoszláv M-84-es valamelyik változatát, amelyek közül mindkét típust az ukrán csapatok könnyebben tudják kezelni, mint bármely nyugati modellt.

Lengyelország több mint 400 darab szovjet fejlesztésű T-72-es harckocsival rendelkezett, amelyek közül néhányat az elmúlt években modernizáltak, míg a többit az 1990-es évek közepe óta gyártott hazai fő harckocsi, a PT-91 Twardy alapjául használták.

Moszkva figyelmeztette a NATO-t, hogy bármilyen eszközszállítást jogos katonai célpontnak tekint. Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy cirkálórakétái legalább Hat vontatási alállomást semmisítettek meg az orosz erők precíziós, nagy hatótávolságú fegyverekkel ukrán vasútállomások területén, amelyeken keresztül külföldi fegyvereket és haditechnikát szállítottak. Az orosz hadsereg szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 2500 ukrán harckocsit és egyéb páncélozott járművet semmisítettek meg.

Orosz Hírek

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: