BREAKING: FEGYVERES MERÉNYLETKÍSÉRLET TRUMP ELLEN – A MERÉNYLŐT LELŐTTÉK (VIDEÓN A LÖVÉS PILLANATA)
     

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lemondott Észak-Írország miniszterelnöke

Bejelentette csütörtökön lemondását Paul Givan észak-írországi miniszterelnök. Givan pénteken nulla órakor távozik tisztségéből.

A döntés része annak a kampánynak, amelyet a belfasti felekezetközi koalíciós kormány nagyobbik pártja, a koronahű protestáns Demokratikus Unionista Párt (DUP) folytat a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi protokollja ellen.

A protokoll elsődleges célja az, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság 499 kilométeres határán – az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatárán – a Brexit ellenére se kelljen visszaállítani az észak-írországi rendezési folyamat egyik legfőbb vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést.

Ezt azon az áron lehetett elérni, hogy Észak-Írországban – az Egyesült Királyság többi országától, Angliától, Skóciától és Walestől eltérően – továbbra is érvényben vannak az Európai Unió egységes belső piacának egyes szabályozásai. Ez azt is jelenti, hogy Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren jött létre részleges belső vámhatár.
Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Az észak-írországi protokoll szabályrendszerét azonban az unionista oldal, mindenekelőtt a DUP kezdettől súlyosan bírálja, azzal az érvvel, hogy ez a megoldás kikezdi Észak-Írország integráns helyzetét az Egyesült Királyságon belül.

Paul Givan a lemondását bejelentő csütörtök esti tájékoztatójában úgy fogalmazott: az észak-írországi protokoll a belfasti hatalommegosztási mechanizmus kényes egyensúlyi helyzetére is hatást gyakorol.

Sir Jeffrey Donaldson, a DUP vezetője nem sokkal későbbi nyilatkozatában kijelentette: a legnagyobb észak-írországi kormányzati erő vezetőjeként nem hajlandó segédkezni egy olyan protokoll fenntartásában, amely ennyire megingatja az Egyesült Királyság megtestesítette uniót és gazdasági integrációt, valamint Észak-Írország helyzetét ebben az unióban.

A DUP az ír sziget egyesítését pártoló britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártjával, a Sinn Féinnel együtt kormányozza Észak-Írországot, olyan egységkormányt alkotva, amely a korábbi évtizedek súlyos felekezeti konfliktusainak idején teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Ez is érdekelheti:  Nagy Márton: Legalább 1,7 millió e-autó vásárlásra és mintegy 600 ezer forint otthoni töltőállomásra

A felekezeti hatalommegosztás alapjait megteremtő 1998-as nagypénteki megállapodás azonban úgy intézkedik, hogy ha a többségi felekezetet – a mostani helyzetben a protestáns közösséget – képviselő kormánypárt delegálta észak-írországi miniszterelnök távozik, akkor a kisebbségi koalíciós partnert, vagyis jelen esetben a katolikus Sinn Féint képviselő miniszterelnök-helyettesnek is távoznia kell, egyedül egyik felekezeti párt sem gyakorolhatja a hatalmat a belfasti kormányban.

Ez azt jelenti, hogy a Sinn Féin alelnöke, Michelle O’Neill miniszterelnök-helyettesi megbízatása is megszűnik Paul Givan távozásával.

Észak-Írországban május 5-én esedékes az új parlamenti választások megtartása, de csütörtöki nyilatkozatában a Sinn Féin elnöke, Mary Lou McDonald előrehozott választások kiírását szorgalmazta, mondván: Észak-Írország nem maradhat hónapokra működőképes kormány nélkül.

A kialakult helyzetben az egyes szakminiszterek tisztségükben maradhatnak, de csak korlátozott hatáskörrel: a belfasti kormányzat a jelenlegi helyzetben nem tudja például elfogadtatni az áprilisban kezdődő új pénzügyi év költségvetését.

MTI

Kiemelt kép: Paul Givan BBC News

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük