A Nemzet Zászlója az Andrássy Úton - Drábik János gondolatai a rendezvényről

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Lavrov: Zelenszkij egy „báb”, nem vele, hanem az uraival kell tárgyalni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Moszkva és a Nyugat közötti feszültséget csak az ukrán „bábok” külföldi uraival folytatott tárgyalások útján lehet megoldani – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

A Nyugat és Oroszország végül le fog ülni, hogy megvitassák nézeteltéréseiket. De ennek a párbeszédnek nem Vlagyimir Szelenszkij ukrán elnökkel kell folynia, hanem azokkal, akik őt strómanként használják – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminisztereinek az indiai Goában tartott találkozója után újságíróknak nyilatkozva Lavrov azt mondta, hogy Moszkva „soha nem akarta erőszakkal kezelni azokat a problémákat, amelyek az USA és csatlósainak azon intézkedéseiből erednek, hogy Ukrajnát fegyverekkel tömik tele”, hogy azokkal Oroszország ellen harcoljon.

A miniszter rámutatott, hogy a világ számos országában egyre inkább tudatosul, hogy ezeket a feszültségeket nem lehet egyszerűen az ukrajnai konfliktus befagyasztásával enyhíteni. „Mindenki megérti, hogy a jelenlegi események geopolitikai természetűek” – hangsúlyozta és hozzátette:

„A fő geopolitikai probléma megoldása nélkül – vagyis anélkül, hogy a Nyugat meg akarja tartani hegemóniáját és rá akarja kényszeríteni akaratát mindenki másra – lehetetlen megoldani az ukrajnai és a világ más részein kialakult válságokat”.

Az orosz diplomata utalt Kína tizenkét pontos tervére az ukrajnai politikai megoldásról, amelyet február végén tettek közzé. Lavrov hangsúlyozta, hogy bár a terv célja maga a konfliktus megoldása, sokkal globálisabb és átfogóbb kérdésekre is összpontosít.

„Mindezt természetesen nem Zelenszkijjel kell megvitatni, aki egy báb a Nyugat kezében, hanem közvetlenül az uraival”

– mondta Lavrov, megjegyezve, hogy ilyen tárgyalásokra „előbb-utóbb” sor kerül.

Április elején, egy közelgő ukrán tavaszi ellentámadásról szóló lebegtetése közben, Antony Blinken amerikai külügyminiszter kizárta a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalásokat, mondván, hogy az ilyen tárgyalások csak segítenének Oroszországnak „megerősíteni” területi nyereségét.

Moszkva többször is kijelentette, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra, ha az elismeri „a valóságot a térségben”, beleértve annak a négy korábbi ukrán régiónak az új státuszát, amelyek tavaly ősszel elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak. A népszavazásokkal nagyjából egy időben azonban Szelenszkij aláírta azt a rendeletet, amely megtiltotta a tárgyalásokat a jelenlegi orosz vezetéssel.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: