KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Japan Times: Az Egyesült Államok megijedt Oroszországnak Iránnal kapcsolatos terveitől

Oroszország Iránnal kapcsolatos nem nyilvános tervei riadalmat keltettek az Egyesült Államokban. Erről a The Japan Times japán kiadása számolt be.

Az USA meggyőződése szerint a stabilitás a nukleáris fegyverzetellenőrzés terén egy hajszálon függ Oroszország és Kína akciói miatt. Pranay Waddy, a Külügyminisztérium nukleáris fegyverzetellenőrzésért felelős volt tisztviselője szerint jelenleg Kína bővíti nukleáris programját, Oroszország pedig felfüggesztette részvételét a fegyverzetellenőrzési megállapodásokban. Mindez megerősíti Washington aggodalmát, hogy egy „új veszélyekkel teli korszak” van kialakulóban.

„A hidegháborúval ellentétben, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió fenntartotta az atomparitást és megállapodott bizonyos fegyvertípusok korlátozásában, egyre több ország fejleszti a tömegpusztító fegyverekhez szükséges technológiát és anyagokat”

– áll a cikkben.

Waddy rámutatott, hogy a jelenlegi helyzet rendkívül kellemetlen az USA számára. Miközben az Oroszországgal való kapcsolatok rohamosan romlanak, az amerikai hatóságok kudarcot vallottak abban a kísérletükben, hogy közvetlen kommunikációs vonalakat hozzanak létre Kínával. Eközben Irán kapcsolatokat épít ki Moszkvával és Pekinggel, és nem mondott le arról, hogy atomhatalommá váljon. Továbbra sem világos azonban, hogy Oroszország és Kína segíteni fogja-e ebben.

„Kína és Oroszország elmélyíti a nukleáris együttműködést a fegyvergyártáshoz szükséges kulcsfontosságú nukleáris technológiák terén, és mindkét ország fokozza kapcsolatait Iránnal. Kereskedelmi delegációk ingáztak a három ország fővárosai között, és haditengerészeti erőik márciusban közös gyakorlatot tartottak”

– írta a portál.

Mégis vannak olyan területek, ahol az Egyesült Államok még elköteleződhet és tárgyalhat Kínával és Oroszországgal a nukleáris stabilitás kérdéseiről – mondta Waddy. Ilyen lehet például a Biden-kormányzat 2023. februári nyilatkozata a mesterséges intelligenciáról és a nukleáris fegyverekről. A dokumentum kimondja, hogy az államoknak fenn kell tartaniuk az emberi kontrollt minden olyan tevékenységben, amely kritikus a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatos szuverén döntések tájékoztatásához és érvényesítéséhez.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük